Specijalno tužilaštvo prošlogodišnje događaje ispred OIK u Severnoj Mitrovici označilo “terorističkim napadom”, optužnica protiv četiri osobe

Specijalno tužilaštvo
Izvor: Gazeta Express

Specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv četiri osobe zbog krivičnog dela “terorističkog napada”, saopšteno je iz ovog Tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo je saopštilo da su okrivlјeni M.M, A.V, D.P. i M.V.

Njima se stavlja na teret da su u kancelarijama Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici u ulici „Kolašinska“, “sa cilјem ozbilјnog zastrašivanja stanovništva, nepravedno prinudili javni organ, u ovom slučaju OIK, da onemogući lokalne izbore”.

U saopštenju se navodi da im se stavlja na teret i “destabilizacija ili uništavanje osnovnih političkih i ustavnih struktura Republike Kosovo”.

Prema navodima iz saopštenja Specijalnog tužilaštva okrivljeni su sa još neidentifikovanim osobama “izvršili teroristički napad” bacivši dve ručne granate u pravcu "pomenute visoke službe", odnosno prostorija OIK.

Navodi se da je jedna granata eksplodirala pri čemu je pričinjena značajna materijna šteta, a da su životi službenika OIK i policije bili ugroženi.

“Ovim su okrivlјeni M.M, A.V, D.P. i M.V. izvršili krivično delo ‘Izvršenje terorističkog akta’ iz člana 129 stav 1 u vezi sa članom 128 stav 1 prema stavu 1.7 u vezi sa članom 31 KPRK”, stoji u saopštenju Specijalnog tužilaštva.