Stano: Zabranom ulaska patrijarhu SPC Priština prekršila Sporazum o zvaničnim posetama

Peter Stano o događajima u Banjskoj 24. septembra
Izvor: Kosovo Online

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da je zabranom ulaska patrijarhu SPC Porfiriju, Priština prekršila Sporazum o zvaničnim posetama dogovoren u Briselu 2014. godine. On je naglasio i da će tema sutrašnjeg sastanka u Briselu biti dinar, ali da EU ne propušta priliku da prenese svoje poruke, ali i nezadovoljstvo određenim akcijama.

"Poseta patrijarha Porfirija Kosovu bila je notirana i deo je značajnog Sporazuma o dijalogu i trebala je biti dozvoljena. Odbijanjem njegovog ulaska, Vlada Kosova nije samo prekršila Sporazum o zvaničnim posetama iz 2014. godine, ali je i neopravdano ignorisala važnost toga da Srpska pravoslavna crkva bude u kontaktu sa vernicima na Kosovu", poručio je Stano. 

Dodao je da je takav potez protiv fundamentalnih principa bilo kojeg multietničkog i tolerantnog demokratskog društva.

"Evropska unija nastavlja da ponavlja svoj poziv za punu i bezuslovnu primenu svih sporazuma iz dijaloga, uključujući i taj o zvaničnim posetama", istakao je portparol EU. 

Dodao je da se sutrašnji sastanak u Briselu fokusira na veoma specijalizovanu agendu, ali da EU neće propustiti da iskaže svoj stav.

"Mi nikada ne propuštamo priliku da prenesemo svoje poruke i očekivanja, kao i naše nezadovoljstvo sa akcijama i odlukama pojedinaca kada ih sretnemo u bilo kojoj prilici. Međutim, tema sutrašnjeg sastanka je rešenje situacije oko ukidanja dinara i Uredbe Centralne banke Kosova, kao što je bio slučaj sa prethodnim sastancima", naglasio je Stano.