Sud u Berlinu odbacio tužbu protiv ambasadora Rodea za klevetu Džafera Deve

Jorn Rode
Izvor: Koha ditore

Valdet Deva, potomak nacističkog saradnika Džafera Deve, rekao je da je sud u Berlinu odbacio kao neprihvatljivu njegovu tužbu za klevetu protiv ambasadora Nemačke na Kosovu Jorna Rodea koji je za Devu istakao da je bio saradnik i protagonista divizije - SS "Skenderbeg".

Valdet Deva, koji je pre šest meseci podneo tužbu protiv nemačkog ambasadora Jorna Rodea, napisao je danas na Fejsbuku da je sud odbacio tužbu.

„Tokom izvođenja dokaza pred ovim sudom izneo sam pisane dokaze, između ostalog i sva pisma upućena na adresu ambasadora Rodea, gde tražim sastanak i dajem mu priliku da iznese dokaze ili se izvini za njegovu izjavu. Izgleda da ovo nije bilo dovoljno za sud u Berlinu. S druge strane, nakon izvođenja dokaza u vezi sa ovom tužbom pred sudom, nikada mi nije izneo odgovor sa druge strane, što je neophodno i normalno u pravnom postupku u slučaju privatne tužbe“, napisao je Deva.

Valdet Deva kaže da se ne oseća poraženim u ovom pravnom procesu, ali da će nastaviti „rad na osvetljavanju lika Džafera Deve“ i „vraćanje imovine porodici Deva“.

U februaru, nakon što je Ministarstvo kulture planiralo restauraciju kuće Džafera Deve u Južnoj Mitrovici, Rode je istupio protiv toga, opisujući ga kao "bliskog saradnika nacista".

On je tada pojasnio da Nemačka nema problem sa restauracijom istorijskih kuća, već sa likom Džafera Deve, za kojeg sa uverenjem kaže da je bio saradnik nacista i da je bio deo zloglasne divizije „Skenderbeg“, prenosi Kljan Kosova.

„Treba reći, kuća će biti renovirana, ali Džafer Deva je bio veoma kontroverzna ličnost“, izjavio je Rode u intervjuu za Kljan Kosova.

Ovo pitanje, kako je naveo, ne može da se neutrališe.

„’Vrlo lepo, kuća Džafera Deve se renovira'. To zvuči kao da je bio sjajan čovek. Trebalo bi da se poznaje ličnost Džafera Deve. Bio je saradnik i protagonista divizije-SS `Skenderbeg`", istakao je Rode.

On je dodao da je pročitao knjige i izveštaj nemačkih vojnih snaga u Albaniji koji kaže da zloglasna divizija „Skenderbeg“ ne bi bila formirana bez Džafera Deve.

"Ovde imam tri knjige o nemačkoj okupaciji u Albaniji. U svima je obrađena figura Džafera Deve. Iskreno rečeno: Nemci su bili loši momci. Počeli smo Drugi svetski rat i svuda je (nemačka vojska) koristila lokalne snage. U ovom izveštaju nemačkih vojnih snaga za Džafera Devu piše: 'Mi Kosovari imamo Džafera Devu kao stub nemačke politike'“, naveo je Rode.

Kako je rekao i švajcarski, albanski i američki istoričari takođe pišu da bez njega ne bi bila formirana SS divizija „Skenderbeg“.

"Bio je jedan od vodećih regruta. Bio je i saradnik nemačke obaveštajne službe. Zatim, u ovim knjigama postoje poglavlja o istoriji Jevreja. Došlo je do istrebljenja Jevreja u svim oblastima pod nemačkom okupacijom. Jedino mesto gde je tokom nemačke okupacije bilo više Jevreja bila je Albanija. Ali to nije slučaj na Kosovu. Na Kosovu je SS-Skenderbeg divizija istrebljivala Jevreje, a u tome je učestvovao i Džafer Deva. Tako piše u ovim dokumentima i mogu da vam ih dam", rekao je tada Rode.