Suniog: EU u razvoj privatnog sektora na Kosovu za devet godina uložila više od 70 miliona evra

Tomaš Suniog u poseti opštinama Klina i Istok
Izvor: Kancelarija EU na Kosovu

Ukupno finansiranje razvoja privatnog sektora na Kosova od 2014. do 2023. godine od strane Evropske unije premašuje 70 miliona evra, izjavio je ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog prilikom posete opštinama Klina i Istok.

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog posetio je danas opštine Klina i Istok i sa predsednicima opština, Zenunom Eljezajem i Iljirom Feratijem razgovarao o brojnim temama, uključujući ekonomski razvoj, zastupljenost žena u lokalnoj upravi i saradnju sa centralnom vladom.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU, Suniog je u Klini otvorio renovirani Dom zdravlja čiji je cilj poboljšanje pristupačnosti za osobe sa invaliditetom. 

“Kroz projekat 'EU za sve' ('EU4All), koji traje od 2021. do 2024. godine, uloženo je oko 100.000 evra u Dom zdravlja u Klini. Ova inicijativa je deo šire investicije od preko 2,6 miliona evra u 19 javnih zgrada u 19 opština, podstičući inkluzivnost ljudi na Kosovu”, navedeno je u saopštenju.

Takođe, Suniog je posetio i ribnjak u Istoku koji je takođe podržan sredstvima EU. 

“Uz sredstva EU, kompanija je poboljšala kvalitet svojih prerađenih ribljih proizvoda kako bi ispunila standarde bezbednosti hrane EU, otvarajući nova radna mesta i promovišući ekološki prihvatljivu preradu i tehnologije obnovljive energije. Ovaj projekat, vredan 737.703 evra, završen je 2022. Godine”, navedeno je u saopštenju.
 
Suniog je izjavio da je neverovatno svedočiti ključnoj ulozi pomoći EU kosovskim preduzećima. 

“Kao najveći donator Kosova, podrška EU je pomogla u stimulisanju rasta, stvaranju radnih mesta i povećanju konkurentnosti. Ukupno EU finansiranje razvoja privatnog sektora Kosova od 2014. do 2023. premašuje 70 miliona evra”, istakao je Suniog.
 
Tokom posete, Suniog je obišao arheološko nalazište Dresnik u Klini i selo Goraždevac gde se sastao sa glavnim i odgovnornim urednikom Radio Goraždevca Darkom Dimitrijevićem sa kojim je razovarao pitanjima koja utiču na zajednicu kosovskih Srba koja živi u selu.