Svečlja: Srbija nema hrabrosti i kapaciteta da napadne Kosovo

Dželjalj Svečlja
Izvor: Reporteri

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja tvrdi da je Srbija kriva za nedavna dešavanja na severu, rekavši da će se Kosovo suočiti sa bilo kakvom pretnjom zvaničnog Beograda sa svojim međunarodnim saveznicima. Dodao je i da Srboja nema hrabrosti ni kapacitet da napadne Kosovo, prenosi Ljajmi.

On je u intervjuu za RTSH-24, rekao da je uveren da Srbija pokušava da zloupotrebi građane Kosova iz srpske zajednice.

"Nema hrabrosti i kapaciteta da se napadne Kosovo. Postoji pravni stav NATO-a i Kfora za zaštitu teritorije Kosova. Postoji samo ponovna potvrda NATO-a da se Srbija ne toleriše", naglasio je Svečlja.

On je rekao da na severu Kosova više nema barikada i dodao da je odgovornost za stvorenu situaciju na Srbiji.

"Oni neguju veze sa Rusijom. Naravno, Srbija i njena politika u regionu zavisi od Rusije. Srbija nastavlja da ima ekonomske, političke i vojne odnose sa Rusijom i Belorusijom, a Rusija pokušava da maksimalno iskoristi stvorenu situaciju. Uticaj Rusije u Srbiji je veoma veliki", naglasio je Svečlja.

Dodao je da je Kosovo bezbedno od bilo kakvog upada Srbije.

"Stav Kosova je jasan. Mi smo nezavisna i suverena država. Priznaje nas većina demokratskih država. Imamo zadovoljavajući razvoj, uprkos međunarodnim dešavanjima. Kakva god nam prijetna dođe, suočićemo se s njom zajedno sa našim saveznicima. Imamo saradnju sa NATO-om. Imamo trupe Kfora. Kosovo je bezbedno od svakog srpskog upada. Oprezni smo, ali se ne plašimo. Radimo na političkom planu za afirmaciju Kosova i jačanje veza sa našim prijateljima", naglasio je on.