Tahiri-Beća: Lajčak posetom Prištini poručio da je vreme za primenu sporazuma

Arta Tahiri-Beća
Izvor: Facebook

Politikolog Arta Tahiri-Beća rekla je da je današnja poseta specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka poruka da je vreme da se počne sa implamentacijom sporazuma, prenosi RTK.

Kako je navela Tahiri - Beća, poseta Lajčaka je povezana i sa činjenicom da se bliže izbori u okviru Evropske unije i da žele da im se mandat završi konkretnim rezultatima.

"Izaslanici zaduženi za pitanje dijaloga Kosova i Srbije ne žele da završe svoj mandat bez konkretnog rešenja ili primene sporazuma", rekla je.

Prema Tahiri - Beća, formiranje Zajednice srpskih opština je glavna tačka koju Evropska unija zahteva od Kosova.

"Vidimo da je to jedna od tačaka koja se nastavlja, a možemo da shvatimo da premijer Kurti neće preduzeti konkretan korak po pitanju Zajednice jer bi ga to koštalo izuzetno skupo s obzirom da sada mogu biti izbori", rekla je.

Naglasila je da ako se sa obe strane ne nastavi primena sporazuma u ​​roku, onda bi dosadašnji sporazumi i svi napori Evropske unije za njihovu primenu bili neuspešni.

"U tom slučaju, mislim da bi se kredibilitet Evropske unije izgubio u moći koju može da ima u dijalogu Kosova i Srbije", rekla je.

Tahiri-Beća je navela i da ne vidi spremnost, niti želju obe strane da sprovedu sporazum.

"Razumem stav kosovske strane jer ona uporno zahteva da se sporazumi sprovode sa obe strane", podvukla je.