Tahiri: Budućnost Albanije i Kosova je unija u perspektivi

Abeljard Tahiri
Izvor: Ekonomia Online

Šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri je, na zajedničkoj sednici parlamenata Albanije i Kosova povodom 110. godišnjice nezavisnosti Albanije, izjavio da se bivši lideri OVK, koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nepravedno drže u Hagu, poručujući da je budućnost Albanije i Kosova unija u perspektivi, prenosi Ekonomija onlajn. 

"Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi i drugi saborci su živi heroji naše slobode i nezavisnosti, koji su danas nepravedno udaljeni od nas. Ali kako nikada nismo sumnjali u svoju slobodu, ne sumnjamo da će oni i dalje biti među nama i da će istina pobediti laž, a pravo nepravdu. Istoriju koju smo napravili krvlju i žrtvom niko, nikada i ničim ne može promeniti. Zauvek smo zahvalni Albaniji koja je bila sa nama kada je pravo izgledalo nemoguće, i veoma smo zahvalni Albaniji koja je sa nama i danas, kada moramo da uradimo nemoguće, da istina izađe na videlo. Ono što su naši preci započeli u Prizrenu 1878, definisano je u Valoni 1912. a zaključeno u Prekazu 1998. godine", rekao je Tahiri. 

Tahiri je naveo da je budućnost Albanije i Kosova ujedinjena, "unija u perpspektivi"

"Unija u perspektivi. Unija u razvoju i napretku. Ujedinjeni u našim zajedničkim evro-zapadnim vrednostima, bliski jedni drugima, otvoreni prema susedima, spremni da ostave prošlost iza sebe, u trajnom savezu sa Sjedinjenim Američkim Državama i integrisani u NATO i evropsku porodicu. To ne mora da bude unija na mapi. Ovo je naš put i naša budućnost. Ovo je naša misija i zajednički cilj. I od ove misije ne smemo se uzdržavati ni po koju cenu i ni pod kojim uslovima, i nikada ne smemo dozvoliti da ona bude zamagljena unutrašnjim političkim podelama. Ja i Demokratska partija Kosova verujemo u takvu budućnost. Uvereni smo da narod Kosova i Albanije veruje u takvu budućnost", rekao je Tahiri.