Tahiri: Pitanje dinara se pretvorilo u stvar koja služi Beogradu

Besnik Tahiri
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri ocenio je da se pitanje dinara pretvorilo u stvar koja služi Beogradu i da ukoliko dođe do kaznenih mera, one treba da budu usmerene na Vladu na čelu sa Aljbinom Kurtijem, a ne na Kosovo, prenosi Abcnjuz.

„EU bi trebalo da ukine sankcije, posle napada u Banjskoj, ili da ih uvede i Srbiji. Najbolje bi bilo da Kosovo vrlo brzo sedne sa međunarodnim faktorom i pita šta su to uslovi“, naveo je Tahiri.

Za Kosovo, ističe, postoje tri važna zahteva.

„Prvi je članstvo Kosova u Nato, drugi članstvo u Savetu Evrope i treći zahtev za državu kandidata u EU“, istakao je.

Podsetio je su SAD mnogo dale Kosovu.

„Danas su američki vojnici na granici Kosova i Srbije. Zašto nas tako tretiraš? Ovaj narod i ova država su američki proizvod, a ne sovjetski, niti bilo čiji. Oni imaju za cilj da daju pravac zemlji. Razumem šta Kurti želi na izborima u Albaniji, Severnoj Makedoniji i Preševskoj dolini. Postojanje Albanaca moguće je samo uz veliku američku podršku“, rekao je on.

Tahiri je istakao da Kurti ne vodi stratešku politiku i da podriva regionalnu stabilnost, te da se na Srbiju sada gleda kao na konstruktivnu stranu u dijalogu, što kako je rekao, nije slučaj sa Kosovom. 

„Nažalost, ova vlada je postala talac dijaloga i pregovora u Briselu. Kada je Kurti stupio na dužnost, rekao je da dijalog nije prioritet, sada smo u situaciji da se na zemlju kao što je Srbija gleda kao na konstruktivnu stranu. Kosovo se vidi kao strana koja ometa dijalog“, rekao je Tahiri.

Kosovska vlada je, prema njegovim rečima, dijalog tretirala kao eksperiment.

„Kosovo je, u nedostatku proaktivne politike, dovelo sebe u ovu situaciju. Ovaj pristup je eksperimentalan i šteti Kosovu. SAD i Amerika u odnosu na Kosovo su naš saveznik, svaki put kada smo to čuli, pobedili smo“, rekao je Tahiri.