Taravari: Osmani zloupotrebio poziciju, zauzeo antinacionalne stavove u slučaju Kosova

Arben Taravari
Izvor: Facebook

Kandidat za predsednika Severne Makedonije iz koalicije "VLEN" Arben Taravari reagovao je nakon što je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu rekao da je plan Oebsa u devet tačaka za deeskalaciju situacije na severu Kosova sačinio ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani i poručio da je začuđen zloupotrebom pozicije i zauzimanjem antinacionalnih stavova u slučaju Kosova.

„Vlada Kosova je juče otkrila da je zapravo ovaj plan pisan rukom Bujara Osmanija, a ne međunarodne zajednice. Šokiran sam kada sam shvatio da je Osmani, kao albanski predsedavajući Oebsa, zloupotrebio svoju poziciju i zahteve Beograda učinio svojim“, napisao je Taravari na Fejsbuku.

Plan Bujara Osmanija od devet tačaka, navodi Taravari dalje, zahtevao je povlačenje kosovske specijalne policije sa severa Kosova i ostavke albanskih gradonačelnika u opštinama na severu.

„Na sreću, mislim, Vlada Kosova nije prihvatila plan Bujara Osmanija, jer da je taj plan prihvaćen, Vučićeve bande ne bi našle otpor. Svima nam je teško kada jedan albanski političar iz Severne Makedonije, kao što je Bujar Osmani, zauzima takve antinacionalne stavove u slučaju Kosova”, napisao je on.