Tužioci zatražili 28 godina zatvora za Pjetra Šalju zbog zločina u Kukešu

Pjetr Šalja
Izvor: Kosovo Online

Tužilaštvo u Hagu zatražilo je danas da Specijalizovana veća Kosova osude bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalju na 28 godina zatvora zbog zločina nad pritvorenicima u Kukešu, u Albaniji, u proleće 1999. godine.

Šalja (56) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika u improvizovanom pritvoru OVK u fabrici metala u Kukešu, između 17. maja i 5. juna 1999.

Na kraju završne reči, tužioci su zatražili da za proizvoljno lišavanje slobode, Šalja bude kažnjen sa osam godina zatvora; za okrutno postupanje sa 15 godina zatvora; za mučenje sa 20 godina zatvora i za ubistvo sa 26 godina zatvora.

Pošto sud izriče objedinjenu kaznu, zastupnici optužbe traže da Šalja bude osuđen na jedinstvenu kaznu od 28 godina zatvora.

"Šaljin doprinos zločinima bio je direktan, značajan, hotimičan i ekstremno nasilan", rekla je na kraju završne reči tužiteljka Eva Vajler.

Kao otežavajuću okolnost, tužiteljka je navela to što su žrtve bile "naročito ranjive i bespomoćne, prepuštene potpuno na milost i nemilost" Šalji i drugim počiniocima.

Tužiteljka je posebno naglasila "strašne" fizičke i psihičke posledice koje je na preživele i njihove porodice ostavilo maltretiranje u rukama OVK.

Šalja je, po tužiocima, direktno učestvovao u teškom zlostavljanju pritvorenika 20. maja i 3. juna 1999. U drugom incidentu, pripadnici OVK su iz vatrenog oružja ranili jednog pritvorenika koji je kasnije umro.

Potvrdu da je Šalja imao kriminalnu nameru da počini zločine, kao član udruženog zločinačkog poduhvata, tužioci su, osim preko dokaza, izveli iz njegove izjave da bi "ponovo pretukao" pritvorenike koje je, kako je "delimično priznao", tukao u Kukešu.

Kao saučesnici u tom zločinačkom udruženju u optužnici su navedeni Sabit Geci i Đemšit Krasnići, koji su na Kosovu ranije osuđeni zbog zločina u Kukešu.

"Kod Šalje i drugih postajala je i namera da ubiju", rekao je tužilac Filipo de Minićis, citirajući iskaz svedoka da je, uoči ubistva jednog pritvorenika, Krasnići rekao: 'Jedan od vas će sutra biti živ, ne obojica'".

Završne reči sutra će dati zastupnik osam žrtava koje učestvuju u postupku, a potom i Šaljina odbrana.

Po navodima optužnice, za koje tužioci tvrde da su ih dokazali, Šalja i drugi pripadnici OVK su pritvorili i zlostavljali "najmanje 18" Albanaca, koje su bez osnova proglasili za "špijune", "izdajnike" i "kolaborante". Jedan pritvorenik je u Kukešu bio ubijen.

Ta dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

Tužilac De Minićis pozvao je jutros sudije, na početku završne reči, da Šalju "proglase krivim" za zločine iz optužnice.

De Minićis je opisao kako su Šalja i drugi na ulicama Kukeša otimali i privodili albanske izbeglice sa Kosova i njihove rođake pod "nejasnom i nedokazanom optužbom da su špijuni i izdajnici", a potom ih  "pod nehumanim uslovima zlostavljali" u pritvoru.

"Jednog mladog Albanca su teško prebili i, iako nije pretstavljao opasnost za počinioce, odlučili su da mu oduzmu život. Šalja je bio jedan od počinilaca", naglasio je tužilac.

Da je Šalja bio počinilac zločina iz optužnice, u saradnji s drugima, po De Minićisu, potvrđuju  iskazi svedoka koji se međusobno poklapaju.

Tužilac je naznačio da je i sam Šalja, u ranijim izjavama, potvrdio da je bio u Kukešu i "delimično priznao" da je učestvovao u prebijanju dvojice pritvorenika i "da bi to ponovo učinio".

Tadašnji pripadnici OVK sa lica mesta, takođe su, tokom procesa, posvedočili da je Šalja bio u fabrici metala u vreme zločina.

"Sve se uklapa i sve pokazuje da je optuženi to (zločine) počinio", kazao je De Minićis.

On je, kao suprotnu dokazima, odbacio tvrdnju odbrane da je Šalja bio "borac za slobodu" i da je u fabriku metala u Kukešu samo "svraćao" po potrepštine pre povratka na ratište na Kosovu.

"Šalja je značajno doprineo zločinima, prebijajući ljude koji se nisu mogli braniti, jednog za drugim. To nije borac za slobodu...On zaslužuje oštru kaznu", zaključio je De Minićis.

O pojedinostima zločina, govorila je tužiteljka Eva Vajler, naglašavajući da pritvorenici nisu bili učesnici u borbama i da su uživali zaštitu po Ženevskim konvencijama.

Pozivajući se na iskaze preživelih, tužiteljka je opisala kako su ih Šalja i saučesnici Sabit Geci i Đemšit Krasnići, 20. maja 1999, pritvorenike "podvrgli brutalnom nasilju...udarajući ih svuda čime su stigli...bejzbol palicama, štapovima, kundacima...sve dok se nisu onesvestili".

Jedan od svedoka rekao je da ga je "Šalja udarao kao konja", a "na rane i u oči bacali su im so", naglasila je tužiteljka.

Drugu žrtvu, Šalja i saučesnici su, kako je rekla Vajler, "pekli cigaretama" i gurali su joj motku u usta, polomivši joj zube.

"Svedoci su rekli da su bili prinuđeni da gledaju zlostavljanje drugih", kazala je tužiteljka.

Počinioci "kao da su se takmičili" u nameri da žrtvama "nanesu maksimum bola", posvedočio je jedan od prebijenih.

Zastupnica optužbe podvukla je i da je Šaljino "delimično priznanje da je tukao dvojicu pritvorenika" potvrdjeno iskazima trojice svedoka da ih je "udarao sve".

Posle završnih reči odbrane i optužbe, predviđena je i rasprava o odšteti za žrtve, ako Šalja bude osudjen.

Sudjenje je počelo u februaru prošle godine, a Šalja je negirao sve navode optužnice, nazivajući ih "smešnim".

Optužnicu protiv Šalje, sud u Hagu potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti.

U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila 2021., Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Rekao je i da mu navodi optužnice "izgledaju smešno".

Šalji sudi raspravno veće kojim predsedava Mapi Feld Folja iz Holandije.

Članovi veća su sudije Roland Dekers, takodje iz Holandije, Žilber Biti iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.