Završne reči na suđenju Pjetru Šalji za zločine u Kukešu sredinom aprila

Pjetr Šalja
Izvor: Kosovo Online

Završne reči na suđenju bivšem starešini OVK Pjetru Šalji biće pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu biće održane od 15. do 19. aprila, saopštio je danas taj sud.

Optužnica Šalju tereti za ratne zločine nad Albancima i Romima u pritvoru OVK u Kukešu u Albaniji u proleće 1999.

Tužioci i branioci će svoje pisane završne podneske morati da sudu podnesu do 25. marta, piše u današnjoj odluci suda.

Suđenje je počelo u februaru prošle godine, a Šalja je negirao sve navode optužnice, nazivajući ih "smešnim".

Tužioci i branioci su pred sudije izveli po 10 svedoka, a iskaz su dale i dve od osam žrtava koje učestvuju u procesu. Izveštaj o uticaju krivičnih dela iz optužnice na žrtve podneće sudu njihov zastupnik do 25. marta.

Većina svedoka optužbe, na albanskom jeziku, potvrdila je da su oni ili njihovi najbliži bili pritvoreni i zlostavljani u Kukešu, a neki su kao počinioca identifikovali Šalju.

Šalja (55) je, u četiri tačke, optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo, izmedju 17. maja i 5. juna 1999., nad pritvorenicima OVK u fabrici metala u Kukešu.

Ta dela kvalifikovana su kao ratni zločin povezan sa unutrašnjim ratnim sukobom na Kosovu.

Šalja je optužen da je lično učestvovao u proizvoljnom lišavanju slobode, okrutnom postupanju i mučenju pritvorenika.

Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Tužioci tvrde da je "Šalja bio deo grupe koja je počinila ubistvo tako što je pritvorenika prebila i pucala mu u nogu, a onda ga ostavila da nasmrt iskrvari".

Kako je, na početku suđenja, rekao tadašnji tužilac Aleks Vajting, pritvorenici su bili "na meti (Šaljine grupe) zbog svoje pretpostavljene povezanosti sa Srbima. Smatrali su ih špijunima i kolaborantima...i podvrgli teškom i ponovljenom zlostavljanju i mučenju".

Svi pritvorenici, po tužiocima, bili su "civili koji nisu učestvovali u neprijateljstvima".

Jedan od svedoka spomenuo je i da su u bazi OVK u Kukešu, s proleća 1999., bili zatočeni i zlostavljani i Srbi, iako se oni ne pominju u optužnici protiv Šalje.