U Briselu danas šesta runda dijaloga Beograda i Prištine o zabrani upotrebe dinara

Dijalog, Brisel, Miroslav Lajčak sa delegacijama 25. mart
Izvor: Društvena mreža "X"

U Briselu će danas biti nastavljeni razgovori u okviru dijaloga Beograda i Prištine, na kojima se očekuje da će glavna tema ponovo biti odluka Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara.

Delegaciju Beograda, u kojoj se nalaze brojni eksperti, ponovo će predvoditi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dok se sa prištinske strane očekuje učešće njenog glavnog pregovarača Besnika Bisljimija.

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je da će danas biti održan sastanak na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine o pitanju dinara i naveo da je planirano da sastanak prati uobičajen format dijaloga.

Kako je objasnio, biće održani bilateralni sastanci sa dve strane, prvobitno sa predstavnicima Beograda, a potom će biti održan trilateralni sastanak.

Ovo je šesta runda dijaloga na kojoj bi trebalo da se razgovara o jednostranoj odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na Kosovu.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak ranije ove nedelje izrazio je očekivanje da će predstojeći razgovori glavnih pregovarača Beograda i Prišitne u Briselu biti zasnovani na „vrlo konkretnim idejama“, ocenjujući da se tokom prethodne runde dijaloga smanjio jaz između strana.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je 18. aprila u Briselu, a Petković je tada rekao da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na Kosovu, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje.