U Skupštini Kosova žestoka rasprava o upravljanju pandemjom koronavirusa

Skupština Kosova 3
Izvor: Kosovo Online

Današnja plenarna sednica Skupštine Kosova započela je optužbama poslanika Pokreta Samoopredeljenje na račun vlade premijera Avdulaha Hotija, zbog lošeg upravljanja pandemijom koronavirusa.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Redžep Seljimi pozvao je parlamentarne stranke da podrže predlog rušenje Hotijeve vlade, za koji je ta stranka juče počela da skuplja potpise.

Prema Seljimiju, Vlada nije uspela da organizuje mehanizme za borbu protiv pandemije koronavirusa i zbog toga more da ode sa vlasti.

"Na Kosovu postoji moralna, humanitarna i politička kriza. Od kako je ova Vlada na vlasti imamo crnu evidenciju, svakog dana više od 10 mrtvih, ne bi bilo izgubljeno toliko života da niste pogrešili, namerno ste pogrešili i morate da odete, vi ste nepotreban teret Kosovu", rekao je Seljimi.

I bivši ministar zdravlja iz redova DPK Uran Ismailji, oštro je kritikovao aktuelnog ministra zdravlja Armenda Zemaja zbog suspenzije administrativnog uputstva za objedinjavanje cena lekova.

Prema Ismailiju, uputstva koja su se primenjivala za vreme njegovog mandata trebalo su samo da zaustave zloupotrebu cena lekova.

"Ministar Zemaj je ukinuo uputstvo koje je trebalo da objedini cenu lekova i spreči dalju zloupotrebu na tržištu. On je zatražio novu komisiju za ovo uputstvo, što možemo posmatrati kao kupovinu vremena, koja se naplaćuje građanima", istako je Ismailji.

Sa druge strane Zemaj je odgovarajući poslanicima koji su ga kritikovali zbog lošeg upravljanja pandemijom, zatražio da se ne politizuje situacija stvorena pandemijom koronavirusa.

Tom prilikom je molio poslanike da ne koriste smrtne slučajeve i povećavaju broj slučajeva u političke svrhe.