Ujkani: Verujem da Kosovo dobija liberalizaciju do kraja godine

Emruš Ujkani
Izvor: Kosovo Online

Izvršni direktor Saveta evropskih investitora na Kosovu Emruš Ujkani u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da postoji realna mogućnost da Kosovo dobije viznu liberalizaciju za vreme predsedavanja Nemačke EU, ističući da je nastavak dijaloga Prištine i Beograda korak napred u tom procesu.

„Činjenica da su se Kosovo i Srbija vratili pregovorima daje nadu da je Kosovo pridobilo donekle izgubljeno poverenje, što nije trebalo da se dogoditi. Povratak za pregovarački sto uz posredovanje EU i nemačko predsedavanje mislim da daju pozitivan signal koji me tera da verujem da će se vizna liberalizacija za Kosovo dogoditi ove godine“, ocenjuje Ujkani.

Inače, Kosovo je jedina zemlja regiona čiji građani i dalje ne uživaju slobodu kretanja u šengen zoni.

Evropska komisija je 2018. potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove, dok je Evropski parlament usvojio rezoluciju o viznoj liberalizaciji, međutim sve je stalo na nivou zemalja članica, budući da evropski ministri treba da daju konačan pečat. Grupa od 32 člana Evropskog parlamenta je uputila pismo nemačkim zvaničnicima u kojem traže da pitanje vizne liberalizacije za Kosovo bude na dnevnom redu tokom šestomesečnog predsedavanja Nemačke.

Protivljenje Francuske i Holandije su prema rečima Ujkanija najveća prepreka na evropskom putu Kosova, ali on izražava nadu da bi se posvećenost Nemačke prema Zapadnom Balkanu mogla iskoristiti da se dobije zeleno svetlo za proces viznih olakšica za Kosovo.

Građani Kosova su u nepotrebnoj izolaciji, smatra Ujkani i dodaje da bi bezvizni režim imao povoljan uticaj i na zemlje regiona.

„Nije u redu ono što se dešava sa našim narodom, bez obzira na sve, proces vizne liberalizacije ne bi trebalo da se politizuje. Nepotrebna je izolacija stanovništva u tom smislu, postoje barijere u mnogim aspektima, bilo da se radi o kulturnom, obrazovnom nivou ili samo o turizmu, sve su to stvari koje su ljudima potrebne. Moramo biti korektni, jer su zemlje regiona, prema mojim saznanjima, zainteresovane da Kosovo ima viznu liberalizaciju, jer će i njima biti lakše u mnogim aspektima“, zaključuje Ujkani.