Ukaj: Kosovo nema političku, ekonomsku ili vojnu moć da vodi sopstvenu politiku

Fidan Ukaj
Izvor: Ekonomia Online

Politikolog Fidan Ukaj smatra da je poseta premijera Kosova Aljbina Kurtija SAD bila privatna ekskurzija, prenosi Ekonomija onlajn.

Ukaj navodi da odnosi Vlade Kosova i SAD nisu na pravom nivou zbog odbijanja sporazuma o gasovodu.

"Verujem da sadašnji odnosi Vlade Kosova sa SAD nisu na pravom nivou. Otprilike znamo razloge, sporazum koji je potpisan u Beloj kući, Kurtijeva vlada ga ne sprovodi ili je izjavila da ga neće sprovoditi. Moramo imati na umu da su sporazumi potpisani u Beloj kući svetinja“, rekao je on.

Ukaj ističe da su SAD bile i ostale strateški saveznik, pa bilo kakav sporazum potpisan sa SAD i uz podršku SAD nikada neće biti na štetu Kosova.

Ističe da kosovska vlada mora da razmišlja, jer Kosovo nema političku, ekonomsku ili vojnu moć.

"Onog trenutka kada krenemo protiv politike SAD, izveštaji, naravno, neće biti dobri. Imamo vremena da poboljšamo izveštaje. Vlada Kosova mora da razmisli, jer mi nemamo političku, ekonomsku ili vojnu moć da kažemo da vodimo sopstvenu politiku. Ali moramo da se pridružimo saveznicima kao što su SAD i imamo sreće“, poručio je Ukaj.

"SAD su uvek bile, jesu i ostaće strateški partner. Zahvaljujući njima i OVK, danas uživamo u nezavisnosti zemlje i partnerstvo sa SAD je za nas bilo, jeste i uvek će ostati važno“, zaključio je Ukaj.