Ukaj: Održavanje izbora na severu ispunjavanje uslova EU

Fidan Ukaj
Izvor: Facebook/Fidan Ukaj

Održavanje izbora u četiri severne opštine, prema politikologu Fidanu Ukaju, znači i ispunjavanje jednog od kriterijuma EU za ukidanje mera protiv Kosova. Iz Centralne izborne komisije saopšteno je da još nije poznato kada će doći do smene četiri gradonačelnika severnih opština, ali poznavaoci smatraju da će taj proces potrajati još nekoliko meseci, prenosi RTV 21.

Ukaj ističe da će održavanje izbora pokazati da Kosovo poštuje zahteve Brisela. 

"Ostaje da se vidi da li je ova kvota od 20 odsto zaista ispunjena i da li su ispunjene tačke administrativnog uputstva da bi se onda nastavilo sa učešćem od 50 plus 1 odsto na lokalitetima gde je ova inicijativa pokrenuta i onda se išlo na izbore", rekao je Ukaj.

U CIK-u kažu da su u toku provere potpisa prikupljenih na peticijama organizovanoj u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku za smenu albanskih gradonačelnika.

"Kako smo najavili, ovaj proces će potrajati jer se podaci koje smo dobili prikupljaju u fizičkom obliku. Po završetku provere prikupljenih potpisa, za svaku opštinu ćemo sačiniti izveštaj i obavestiti Ministarstvo, predsednike skupština opština, predsednike opština i inicijatorske grupe”, poručili su iz CIK-a za RTV21.

Bivši predsednik CIK-a, univerzitetski profesor Mazlum Baraliju, kaže da ako se postigne kvota od 50 odsto plus jedan glas građana za smenu predsednika, predsednik treba da raspiše izbore u roku od 30 ili 45 dana.

"U fazi o kojoj govorimo nalazimo se ispred CIK-a, gde je u toku proces provere svih podataka iz matičnog broja, potpisa, prebivališta građana kojima su podneli zahtev za razrešenje gradonačelnika, kao što je to slučaj. Ako se sada, nakon provere procesa, ispostavi da su peticije bile u redu, onda bi trebalo obaviti glasanje. Na glasanju od tog biračkog tela od 20% trebalo bi da bude 50,1% glasova za razrešenje predsednika i tada se proces u administrativnom pogledu smatra završenim i ja ću morati da pređem u nadležnost Predsedništva koje će morati da raspiše vanredne izbore”, rekao je Baraliju.