Vadepul: Šolcova amaterska izjava u Beogradu o neophodnosti priznanja Kosova

Johan David Vadepul
Izvor: Koha ditore

Zamenik lidera najveće nemačke opozicione partije CDU/CSU Johan David Vadepul kritikovao je nedavni plan puta i izjave Olafa Šolca prilikom posete Balkanu i nazvao amaterskom izjavu nemačkog kancelara datu u Beogradu o neophodnosti da Srbija prizna Kosova, kao preduslov za ulazak u EU, prenosi Koha.

"Ovo je poželjno i to svi znaju, ali priznanje mora da dođe na kraju procesa, a sada ova izjava koja se javno iznosi na ovako amaterski način opterećuje ceo proces koji je postao težak za Srbiju", rekao je Vadepul.

Tokom jučerašnjeg govora u Bundestagu, povodom debate o Zapadnom Balkanu, Vadepul je Šolcovu posetu Balkanu nazvao neuspešnom sa, kako je naveo, zaustavljenjem u Prištini i Beogradu. 

"Jednom u Prištini pa u Beogradu. Odatle se činilo da je putovanje izuzetno problematično", naveo je Vadepul.

Na debati Bundestaga o Zapadnom Balkanu, Vadepul je govorio u ime svoje poslaničke grupe i predstavio predlog grupe za posvećenost Nemačke približavanju Zapadnog Balkana EU. Predlog zahteva, između ostalog, da se nemačka vlada svim snagama i konkretnim koracima angažuje za otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, za priznanje Kosova i njegovo članstvo u raznim organizacijama, kao i za liberalizaciju viznog režima za građane Кosova.

Vadepul nije zaboravio da podseti na uslove koje je Bundestag postavio Albaniji za početak pregovora sa EU. 

"Očekujem da nemačka vlada posebno vodi računa o odlukama Bundestaga za Albaniju i Severnu Makedoniju, a ne da sprovodi ubrzane procedure", rekao je Vadepul.