Vlada Kosova poslala Briselu nacrt reformi koje namerava da sprovede

Vlada Kosova
Izvor: Kosovo Online

Vlada Kosova je prošle nedelje poslala narativni nacrt u Brisel sa reformama koje namerava da sprovede, kako bi Kosovo imalo koristi od Plana rasta EU u iznosu od 945 miliona evra od ukupno šest milijardi datih Zapadnom Balkanu, piše Gazeta ekspres.

Kosovo je započelo rad na ispunjavanju "zadataka” tako što je Vlada prošle nedelje saopštila da je Evropskoj komisiji već poslala nacrt narativa i punu usaglašenu tabelu reformske agende o Planu rasta.

Zamenik premijera Besnik Bisljimi rekao da je Kosovo prvo u regionu ispunilo ovaj korak, a takođe je najavio šta nacrt uključuje i sektore na koje će reforme uticati.

„Nakon obimnog i intenzivnog rada, Republika Kosovo je poslala Evropskoj komisiji nacrt narativa i punu usaglašenu tabelu reformske agende o Planu rasta. Uskoro će to biti odobreno na nivou Vlade”, rekao je Bisljimi.

On je dodao da su ključni sektori dobro upravljanje i javna uprava, prelazak na obnovljive izvore energije i digitalizaciju, razvoj privatnog sektora i poslovnog okruženja, razvoj i očuvanje ljudskog kapitala i vladavina prava, gde je predviđena realizacija oko 30 reformi i preko 100 aktivnosti, raspoređenih na period od tri do četiri godine.

Sledeći korak, kazao je Bisljimi, je kompletiranje liste projekata za koje se nastavljaju pregovori i konsultacije sa institucijama EU.

"Očekuje se da će Kosovo imati koristi od Plana rasta, u iznosu od oko 945 miliona evra, koji će poslužiti u sprovođenju reformi i investicionih projekata", dodao je Bisljimi.

Međutim, pored uslova za reforme, Kosovo ima pred sobom dodatni uslov a to je napredak u dijalogu i implementaciju postojećih sporazuma postignutih u okviru ovog procesa.