Vlada Srbije ograničila izvoz ulja, izdvojila 100.000 dolara za Sao Tome i Prinsipe

Vlada Srbije
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Vlada Srbije donela je izmenjenu Odluku kojom se izvoz ulja omogućava samo privrednim subjektima koji su registrovani za delatnost proizvodnje ulja. Turistički vaučeri moći će da se iskoriste do novembra, a Vlada je donela odluku o upućivanju pomoći od 100.000 dolara u Sao Tome i Prinsipe, prenosi RTS.

U saopštenju Kancelarije za medije Vlade Srbije objašnjava se da je izmenjenom Odlukom o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo izvoz ulja omogućen samo privrednim subjektima koji su registrovani za delatnost proizvodnje ulja.

Kako se ističe, odluka je doneta imajući u vidu da žetva suncokreta počinje sredinom avgusta, pa je neophodno da se rasterete skladišni kapaciteti.

Usvojena je i izmena Uredbe o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije, kojom se produžava rok za korišćenje dodatnih vaučera do 30. novembra tekuće godine.

Pomoć za Sao Tome i Prinsipe 

Na sednici je doneta odluka o upućivanju jednokratne novčane pomoći Demokratskoj Republici Sao Toma i Prinsipe u iznosu od 100.000 američkih dolara, a u cilju otklanjanja posledica katastrofalnih poplava koje su pogodile ovu prijateljsku zemlju, ističe se u saopštenju Vlade Srbije.

Promene cena poštanskih usluga 

Članovi vlade dali su saglasnosti na izmenjenu Odluku o utvrđivanju cena rezervisanih poštanskih usluga u međunarodnom poštanskom saobraćaju.

Izmena cenovnika doneta je kako bi se ublažili negativni efekati razlike između ostvarenog prihoda i troška obavljanja univerzalne poštanske usluge, zaštite interesa preduzeća i države, kao i poštovanja standarda i parametara kvaliteta, navodi se u saopštenju.