Vlajić: Nema pravne osnove za podnošenje prijava protiv Srba na barikadama

Advokat Nebojša Vlajić
Izvor: Kosovo Online

Advokat iz Severne Mitrovice Nebojša Vlajić smatra da najave iz Prištine o otvaranju istrage i mogućem podnošenju krivičnih prijava protiv osoba koje su bile na barikadama u nedelju uveče nemaju pravni osnov, već služe u dnevno političke svrhe i za zastrašivanje Srba.

Krajnji cilj ovakvih najava je, kako navodi Vlajić, proterivanje Srba sa Kosova.

"Ja imam pravo da stojim gde god hoću, pa i na barikadama i pored njih. Ukoliko neko nije učinio nikakvu aktivnu radnju on ne može da odgovara ni za šta. Pod aktivnom radnjom se podrazumeva primena sile, napad ili sprečavanje nekoga u izvršenju neke radnje. Ako to nije učinjeno, prisustvo osobe na tom mestu ne znači ništa“, kaže za Kosovo onlajn advokat Vlajić.

Vlajić smatra da je ovo još jedan u nizu pritisaka na Srbe koji žive na Kosovu, što vlasti u Prištini rade na svaki mogući način.

"Ovo je klasično zastrašivanje građana kao i svaki postupak koji se vodi bez osnova. Ovo neće doprineti poverenju između građana na Kosovu, to je sigurno“, smatra Vlajić.

Nakon što su sklonjene barikade iz dva mesata na severu Kosova, generalni direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti izjavio je da policija sprovodi istragu, ali da je još rano da se govori o tome protiv koga se vodi postupak.

Ova najava nije prošla nezapaženo budući da je, nakon postavljanja barikada u septembru prošle godine, za kršenje ustavnog poretka osumnjičeno 58 Srba, a još 14 za ubistvo u pokušaju.

Srbi sa severa su tada poručili da je u pitanju građanska neposlušnost i da ne mogu da ih terete za pomenuta dela za koja je predviđena zatvorska kazna od čak 20 godina.