Vlajić: Odlukom o eksproprijaciji zemljišta oštećena čitava srpska zajednica, sud ima sve uslove da uvaži tužbu građana

Nebojša Vlajić.jpg
Izvor: Kosovo Online

Odlukom Vlade Kosova o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok oštećena je čitava srpska zajednica jer je odluka doneta mimo mišljenja građana, vlasnika zemljišta i svih pravnih normi, kaže za Kosovo onlajn advokat Nebojša Vlajić uoči sutrašnje javne rasprave o eksproprijaciji koju je Ministarstvo infrastrukture zakazalo u Leposaviću, a zatim i u Zubinom Potoku za 21. februar.

Kako navodi Vlajić, interesovanje za sutrašnju raspravu je veliko i on veruje da će se na nju mnogi odazvati i da će doći pripremljeni sa svojim primedbama koje su više nego osnovane.

„Očekujem da vlada te primedbe uzme u obzir na razmatranje jer ona do sada nije imala argumente druge strane već je apsolutno jednostrano i bez vođenja računa o interesima drugih donela ovu odluku. Nakon toga očekujem da vlada razmotri ispočetka ovu odluku i eventualno donese suprotnu u odnosu na ono što su nameravali da učine“, kaže advokat Vlajić koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju i koji je u ime oštećenih građana podneo tužbu Vrhovnom sudu.

Dodaje da je zakon potpuno nejasan i da je veliko pitanje da li o tužbi odlučuje Vrhovni ili Osnovni sud, ali, kako ukazuje, koji god sud da bude odlučivao vreme je da se pozabavi ovom tužbom.

„Odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćeni samo vlasnici zemljišta, onda bismo mogli da kažemo da ih je dvadesetak ili pedesetak, oštećena su čitava sela i grupe sela, oštećeno je stanovništvo u čitavoj opštini jer jednostavno se oduzima zemlja u opštini, menja se način života, dovodi se vojna ili policijska baza, jer još uvek ne znamo šta će tu da bude. Pitanje je da li će tu moći da se živi kao što se živelo ranije. Prema tome, čitava srpska zajednica je oštećena jer je sprovedena jedna odluka i sprovodi se mimo mišljenja građana, vlasnika zemljišta i svih pravnih normi. Što se tiče ukupno oštećenih iz opštine Leposavić tužbu je podnela 21 osoba, a upola manje iz opštine Zubin Potok“, kaže nam Vlajić.

Objašnjava da se radi o velikoj površini zemlje koja je oduzeta u Leposaviću, čak malo i većoj nego u opštini Zubin Potok.

„U Leposaviću je reč o 83 hektara, što je skoro kvadratni kilometar. Od toga je 25 hektara u privatnoj svojini, a jedan manji deo, oko jedan hektar je u vlasništvu opštine i tu se nalazi seosko groblje i temelji crkve iz 14. veka, dok je 50 hektara vlasništvo Šumskog gazdinstva. U opštini Zubin Potok je oko 50 hektara a odnos privatnog i društvenog zemljišta je gotovo jednak“, navodi Vlajić.

Kako je eksproprijacija u opštini Zubin Potok počela ranije, tako je za oštećene sa tog područja i tužba podneta ranije.

„Za opštinu Zubin Potok tužbu smo podneli početkom oktobra dok je za Leposavić podneta na samom početku februara. Po prvoj tužbi nije rešeno ništa i nikakva odluka nije doneta. Smatram da je to još jedno ozbiljno kršenje zakona jer zakon o eksproprijaciji predviđa rokove kako za građane koji mogu da iniciraju postupak tako i za sudove koji su dužni da po toj tužbi reše. Taj postupak ne može da se odugovlači u nedogled jer pravni interes građana i pravna sigurnost zahteva da se to reši što pre. Kako će odlučiti sud o tome je prerano govoriti, sud ima sve uslove da uvaži tužbu jer su zahtevi građana osnovani. Mi ćemo u u zavisnosti od odluke suda prilagoditi naše ponašanje“, zaključuje Vlajić.