Vlasi: BiH u specifičnoj situaciji nakon rata u Ukrajini, potrebna joj je stalna zaštita zapadne alijanse

Azem Vlasi
Izvor: Koha ditore

Advokat i analitičar Azem Vlasi smatra da ubrzana akcija Finske i Švedske za ulazak u NATO znači mnogo veću sigurnost za ove dve zemlje u situaciji nakon ruske agresije na Ukrajinu, a da je i BiH u specifičnoj situaciji i da joj je potrebna stalna zaštita zapadne alijanse, prenosi Oslobođenje.

“Te dve zemlje su tradicionalno vojno neutralne i zbog njihovog geopolitičkog položaja, međutim, ovo je sada posledica toga što je Rusija uradila sa Ukrajinom. Finska i Švedska su sada došle do realnog zaključka da mnogo veću sigurnost osećaju ako budu sastavu NATO alijanse kao odbrambenog vojnog saveza. Putin je dobio kao bumerang ono što je uradio u Ukrajini”, ocenio je Vlasi.

On ističe da je BiH u specifičnoj situaciji i ona mora da ima stalnu zaštitu zapadne alijanse.

“Žao nam je što se događa u Ukrajini sa tim narodom. Ali, hvala Bogu da nije uspela zamisao Putinova, da Ukrajinu pokori za nedjelju dana, da budu tenkovi ruski dočekani tamo sa cvećem. Inače, sledeća tačka bi im bila stvaranje nereda u ovoj našoj regiji. Preko Srbije i preko njene ispostave, agenture, koja se zove Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Sada, apetiti ovih koji rade na rušenju BiH su, ne umanjeni, nego oni vide da nema ništa od toga. Međutim, ne treba biti naivan i imati iluzije. Oni koji rade protiv Bosne i Hercegovine, nastaviće svoje delovanje, primereno novim okolnostima, bez mnogo galame, ali bi hteli da ostvare svoj cilj, a to je da nestane Bosna i Hercegovina, da se tamo do Banja Luke prostire uticaj Srbije, a preko nje i Rusije. Od toga sada nema ništa, međutim, BiH je u specifičnoj situaciji i ona mora da ima stalnu zaštitu zapadne alijanse”, istakao je Vlasi.

Vlasi je ocenio i da je Bosna i Hercegovina istorijska i politička činjenica kroz vekove.

“Niko je neće moći rasturiti. Ona ne može nestati. Radili su protiv nje mnogo jače sile i imperije, mnogo moćniji ljudi, za razliku od ovih sada stvorenja sitnih zuba i velike kilaže, ali njena specifična pozicija je takva da mora stalno uz nju da stane i da je brane zapadnoevropska alijansa, dakle, tu mislim i na Ameriku. Dopustiti da se razvali BiH, to obavezno dovodi do rata, obavezno dovodi do novih tragedija. Jednostavno, u Evropi ne sme nestati nijedna država, pa ni Bosna i Hercegovina. Mora opstati na dobrobit sva tri naroda i njenih građana, uz stalnu brigu i podršku zapadnoevropske alijanse i Amerike. Pre svega, doraditi taj Dejtonski aranžman, koji je pre svega bio mirovni sporazum. Doraditi, dograditi, a ne dopustiti kojekakvim neodgovornim ljudima da se postavljaju kao plemenske poglavice koje tobože štite svoje narode. Od koga? Od Bosne i Hercegovine, zapadne Evrope i Alijanse, a zapravo vode u propast i svoje narode”, poručio je Vlasi.