Vučević prisustvovao gađanjima iz "Miloša": Srbija čuva svoju namensku industriju

Ministar odbrane Miloš Vučević
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas gađanjima iz višenamenskog oklopnog borbenog vozila pogona 4x4 "Miloš" na poligonu Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci".

Gađanjima je prisustvovala delegacija Ministarstva odbrane Mađarske predvođena nacionalnim direktorom za naoružanje Mađarske generalom Laslom Tombolom, koja boravi u Srbiji u okviru planiranih aktivnosti sa ciljem jačanja bilateralne vojno-tehničke saradnje, saopštilo je Ministartsvo nodbrane Srbije.

Ministar Vučević, nakon što se uverio u preciznost i vatrenu moć višenamenskih borbenih oklopnih vozila "Miloš" i obučenost posade, istakao je da Srbija čuva svoju namensku industriju i da se Vojska Srbije u dobroj meri snabdeva iz sopstvenih kapaciteta. 

On je naglasio da je posebno važno što deo ključnih borbenih sistema, poput vozila "Miloš", proizvodimo sami te da će se nastaviti sa ulaganjem u domaću odbrambenu industriju, kao i opremanjem jedinica Vojske Srbije najsavremenijim borbenim sredstvima sa ciljem jačanja borbene gotovosti.

"Tokom današnjne aktivnosti, prikazano je gađanje iz daljinski upravljive borbene stanice 12,7 mm ugrađene na višenamenskom vozilu "Miloš“ 4x4 na daljini od 500m do 1200m, kao i gađanje iz daljinski upravljive borbene stanice 20/3 mm KERBER na novoj generaciji višenamenskog vozila „Miloš“ 4x4 povećenog kapaciteta sa 10 sedišta, na daljini od 1200m", navedeno je u saopštenju.

Takođe, prikazano je i gađanje posade iz višenamenskog vozila "Miloš“ 4x4 na bliskim rastojanjima radi simulacije borbe u zasedi te mogućnost vozila “Miloš” u savladavanju prepreka po savremenim svetskim standardima.

Tokom današnjeg dana realizovano je i gađanje samohodne top-haubice 155mm B-52 M-21 "nora" na daljinama većim od 20 km, uz upotrebu domaćeg sistema za upravljanje vatrom.

Realizaciji gađanja prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse  Nenad Miloradović, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović.