Vučić: Kurti izigrava Zelenskog, za nas je važno da čuvamo mir

Aleksandar Vučić
Izvor: printskrin

Moj govor u Ujedinjenim nacijama biće za nijansu oštriji jer će štititi našu poziciju, ali nemamo previše izbora, ne možemo da se odričemo svojih stavova, ne možemo da se odreknemo svoje zemlje, vodili smo računa o svakoj reči, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uoči obraćanja na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenosi RTV.

Obraćanje Vučića, kako se očekuje, biće između 23 časa i ponoći. 

Vučić je dodao da je on već najavio ranije moguću mobilizaciju u Rusiji, i dodao da su vozovi iz svih stanica krenuli.

"Niko više svoju mašineriju neće da zaustavlja. Kada se slonovi tuku na nama malima je da se sakrijemo, ali plašim se da nam neće dozvoliti da budemo nevidljivi. Zato mislim da više neće trpeti slobodarske stavove Srbije. Baš ih briga. Kao što ih je bilo briga kada su nas bombardovali 1999, i kao što je neke druge briga kada iznose stavove koji štete Srbiji. Za nas je važno da čuvamo mir. To nije lako, videli ste poslednje izjave Kurtija. Mislim da su svi siti međusobnih optužbi, biće nam potrebna filigranska igra samo da preživimo", rekao je on.

Kurti salu UN može da vidi samo na razglednici

Govoreći o Aljbinu Kurtiju, Vučić je objasnio zašto je sad dodatno napao Beograd zbog naoružavanja i čemu podizanje tenzija, preneo je Informer.

"Kurtijeve izjave ne treba potcenjivati. Mi svakako ne možemo da podržimo njegove ideje o nepostojanju Srba na KiM. Pošto on zgradu UN može da vidi ako ga uvede neki službenik, kao što mogu ja da uvedem nekog, a sali ne mogu ni da priđu, mogu samo na razglednici da je vide, onda je bilo važno da se organizuju i tu je uvek CNN gde je bezbroj laži izrečeno o našoj zemlji u proteklom periodu. On sve vreme hoće da izigrava Zelenskog, računajući da je Zapad siguran pobednik, i hoće da se postavi u vrhu njihovih, to se kod nas kaže drugačije, muva koje dolaze ispod donjeg dela leđa. On sve vreme provocira izazivajući sukob, ali mi ćemo to izbeći. To je znak naše snage, a ne slabosti", rekao je Vučić. 

Ponovio je da Srbija neće podržati članstvo Kosova u UN, ni danas ni za šest meseci.

"A da li želimo kompromisno rešenje sa Prištinom, naravno da želimo. Hajde da vidimo pitanje prava Srba i kakav će njihov položaj biti. Ne verujem da će pet zemalja Evrope da prizna Kosovo. U jednu nisam siguran, ali imamo prijateljske odnose sa njima dok god to ne učine. Isto tako će biti pritisak i na Keniju, sa njihovim predstavnikom isto treba da se sastanem. Dobio sam notu o povlačenju priznanje jedne zemlje, na engleskom i španskom jeziku. Nikada neće moći da nam objasne razlog za otimanje teritorije. Osam zemalja još povlači priznanje Kosova, osam nota držim u sefu i čekam kada oni pokušaju da pristupe nekoj međunarodnoj organizaciji da im saspem to u lice", poručio je Vučić.

Dodao je da je suština da danas Kosovo mnogi hoće da predstave kao sui generis slučaj, što ne postoji u međunarodnom pravu.

"Zato im se i žuri. Koliko sam video, ministar Lavrov je izašao sa drugom tezom, vezujući Minske i Briselske dogovore. On kaže da se ovo dešava u Ukrajini zbog nepoštovanja Minskih dogovora, pružajući time određenu podršku Srbiji zbog onoga što nije ispunjeno. Ali za nas se ne zna šta je gore. Sve najgore što je moglo da se dogodi za našu Srbiju na međunarodnom planu, dogodilo se", ističe predsednik Srbije.

Predsednik dodaje da će i ekonomska situacija biti sve gora, i da će se uskoro dogoditi ogromne promene.

"Neke zemlje će brže izaći iz krize, neke manje. Neke će defakto propadati i gubiti svoj ekonomski suverenitet. Na nama je da budemo vešti i snalažljivi", istakao je on.

Vučić kaže da niko više nema strpljenja ni za koga, i da niko neće da sasluša nikoga.

"Nama je bolna rana 1999, 2008. Baš ih briga. Bajden je danas rekao da su Rusi besramno izvršili invaziju na teritoriju druge države. Znate koliko poštujem Bajdena, ali šta se dogodilo 1999. godine. To je bilo više nego besramno. Srbija je napadnuta, a nije ušla na teritoriju druge zemlje. Kako da objasnite da pravila moraju da važe jednako za sve. Erdogan i Bajden su govorili po pola sata, pa možda i ja produžim govor. Ako oni imaju pravo, imamo i mi", dodao je predsednik.

On kaže da se svi danas pozivaju na međunarodno pravo, a kada im ne odgovara pozivaju se na silu.

"Postoje tri tipa moći. Tvrda, meka i pametna moć. Mi ne možemo ništa od toga da upotrebimo, nemamo novca za meku moć, a snage za ostalo. Možemo samo da vidimo kako da izbegnemo snagu određenih NVO", naveo je Vučić.Predsednik je otkrio i da danas karta Moskva-Beograd na crnom tržištu košta čak 9.000 dolara, zbog mobilizacije.

Vučić je rekao da je lako sedeti kući i navijati i da je jasno za koga navijaju u Srbiji.

O Putinovom govoru predsednik je rekao da je jasno da se ruski predsednik neće predati, uprkos napredovanju ukrajinske vojske.

"Jasno je da će Putin da se bori. Jasno je i da su ukrajinski vojnici bili daleko daleko brojčano nadmoćniji. Pet ili šest prema jedan. Gotovo nikakvu šansu ruski vojnici nisu imali, i zato pretpostavljam da je doneo odluku o delimičnoj mobilizaciji. To će Zapadu otežati, a što se Srbije tiče svaki dan će biti sve teži i teži", otkrio je Vučić.

On kaže da Kinezi nikada neće ići grlom u jagode, i da za njih vremenska distanca od 10 ili 15 godina ne znači ništa.

"I Bajden je pametno odigrao, rekao je da želi mir sa Kinom. Ni oni ne žele da se tuku na dva fronta. Niko ne zna šta će biti u budućnosti. Sada ima šest ili sedam značajnih sukoba u svetu. Da ne govorim o incidentnim situacijama koje donose stotine mrtvih. Teško je, i zato moramo sačuvati mir. I posebno zbog ovih koji su lagali da ćemo mi nekoga da napadnemo, od Sarajeva, Podgorice, Zagreba", dodao je predsednik.

Potvrdio je da su ga evropski zvaničnici pritiskali da uvede sankcije protiv Rusije.

"Rekli su mi u lice to. I to pred nas petoro ili šestoro iz regiona. Pola sastanka su pričali o tome kada ćemo uvesti sankcije. Ja sam rekao da sam razumeo poruku, odlično. Niko nije pretio, ali to je maltene bila jedina tema sastanka. Mislim da će malo ko da nas trpi. Pitanje je šta ćemo sačuvati od sebe, ali molim ljude da imaju poverenje u svoje rukovodstvo, niti smo kukavice, niti smo budale", poručio je Vučić.