Vučić sa Makronom: Srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi, ne verujem da će doći do sastanka sa Kurtijem

Vučić u Parizu.jpg
Izvor: Print Screen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom imao dobar i sadržajan razgovor o mnogim važnim temama i da su razgovarali o situaciji na Kosovu, kao i o bilateralnim odnosima.

Kako je naveo on je poneo sva dokumenta koji potvrđuju stavove Srbije oko Kosova.

"Predao sam ih i govorio o našoj želji da se situacija stabilizuje ali i o frustracijama našeg naroda i o tome kako izgleda kada neko ne ispuni nešto što je potpisao i rekao sam da srpska reč znači mnogo više nego nečiji potpisi", preneo je Vučić novinarima.

Govoreći o dešavanjima na Kosovu, Vučić ističe da je uvek spreman za kompromis, ali da ne veruje da će ga biti, zbog prištinske strane.

"Rekli smo šta su uslovi za povratak u institucije, ali ne znamo šta će se desiti dalje. Mi smo imali dobar stastanak zbog naših bilateralnih odnosa, i drugih, a što se Prištine tiče, nisam optimističan. Doneo sam danas dokument za tablice, i pokazao ih Makronu. Oni neće to da daju, jer su to jednostrano ukinuli 2020. godine. Ja samo tražim ono što piše", rekao je Vučić.

Što se tiče nemačko-francuskog predloga, on je rekao da je Srbija odgovorila non-pejperom na non pejper.

Mi smo mali, slabi, dodao je, ali i da on nije idiot. 

"Oko tablica su neke stvari nemoguće. Lične karte smo rešili, i tada su mi rekli: Molim te uradite to, mi ćemo preuzeti na sebe sve što se tiče tablica, ubedićemo Kurtija da se to reši drugačije. I mi smo uradili to, ali se ništa nije desilo", rekao je Vučić, govoreći o SAD, i neispunjenjima uslova.

On je rekao i da ne veruje da će doći do sastanka između njega i Aljbina Kurtija, ali da je uvek spreman za sastanak.

"Postojala je, uvek sam spreman, ali ne verujem da će ga biti. Razgovarao sam sa Makronom o mnogo toga, Srbi su jasno napisali u svom zvaničnom saopštenju šta su uslovi za povratak u institucije", rekao je Vučić.

Upitan da li je optimističniji posle sastanka sa Makronom, Vučić je rekao da to nije nikada.

"Što se odnosa sa Prištinom tiče, ne postoji razlog zbog kojeg bi bio optimističan. Doneo sam danas i dokumenta i oko tablica o kojima pričamo i pokazao sam i Makronu - evo izvoli, je l ovde piše 'KS - RKS'. Piše, samo to tražim, ali oni neće to da daju jer su to ukinuli jednostranom odlukom 2020. godine. Zato što su to statusno neutralne tablice, samo tražimo ono što piše, samo da nam niko ne izmišlja ono što ne piše", rekao je Vučić.

Rekao je i da je zadovoljan što je došao u Pariz i što je imao priliku da dugo razgovara sa Makronom.

"Početkom sledeće godine očekujem posetu francuskog predsednika našoj zemlji", rekao je Vučić i dodao da postoje stvari o kojima ne može da govori.

Kako je rekao, na sastanku je bilo reči o evropskoj perspektivi, saradnji privrednih komora, Medefa, o aerodromu.

Predsednik se osvrnuo na srdačan doček ispred Jelisejske palate. i istakao da Makrona doživljava kao iskrenog prijatelja Srbije, navodeći da je siguran u to, da i Makron Srbiju izuzetno poštuje i ceni.

"Verujem da možemo velike stvari da potpisujemo kada dođe u Beograd. Biće mnogo detalja o kojima ćemo da pričamo, ali danas ne",  naveo je predsednik Srbije.

Kako je ponovio, današnji sastanak sa Emanuelom Makronom jeste bio jedan od najvažnijih koje je do danas vodio sa njim.

Predsednik se dotakao i rata u Ukrajini, dodajući da je dobra vest da postoje neki razgovori, jer je to pokazatelj da će doći do nekog rešenja.

"Mislio sam da će Rusi pružiti veći otpor oko Hersona, ali eto, prevario sam se. Moramo da budemo svesni da sami moramo da kreiramo svoju budućnost, u vojničkom smislu moramo sami o sebi da brinemo, čuvamo vojnu neutralnost, jer je ona dokaz našeg slobodarskog pristupa, da budemo svoji na svome, sačuvamo dobar odnos prema prijateljima i na Zapadu i Istoku. Nama je jasno koliko je naša pozicija teška", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, brinućemo o sebi, mnogo bolje nego što smo ranije, čuvajući svoju vojnu neutralnost.

"Bezbroj puta sma govorio o tim sankcijama Rusiji. Prošlo je mnogo od tada, i mi smo posle četiri dana izašli na sastanak, i otkriću vam tajnu. Bilo nas je sedam ili osam u kabinetu, od premijerke do mnogih drugih. Nije pisao to nikakav tim, novinar, lično sam svojom rukom pisao zaključke, pa je to tek onda prekucano. Ti zaključci su život Srbije, moj život. Oni su izdržali 270 dana najtežih pritisaka u savremenoj srpskoj istoriji. Oni su suština, i naša srž. I posebno nisu takvi da vodimo politiku sankcija, prema onima koji su nas štitili. Možemo od toga da se odreknemo u slučaju da imamo mač nad glavom, i to ne bih krio od naroda. Nemamo mač nad glavom, i ja to znam, nije lako, nije jednostavno, a to niko ne zna bolje od mene", rekao je Vučić i naglaasio da je Srbija slobodna i nezavisna zemlja.

Vučić i Makron imali su do sada 16 susreta, računajući i današnji.