Vučić u Mađarskoj: Ojačavamo naše granice ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj

Novosti/Printscren/Jutjub
Izvor: Novosti/Printscren/Jutjub

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas radnu posetu Mađarskoj susretom sa predsednicom te zemlje Katalin Novak na prelazu Kelebija - Tompa, gde obilaze privremene granične barijere, prenose Novosti.

Vučić je u svom obraćanju rekao da Srbija ojačava svoje granice ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj.

“Zahvalan sam našim mađarskim prijateljima što smo počeli na nedeljnom nivou da pričamo. U Srbiji smo krenuli u prihvatanje, ukidanje slobodnih viza za pojedine zemlje odakle je dolazio značajan broj migranata, Tunis, Burundi, Gvineja Bisao i Indija, to je ono što zahteva i EU. Preduzeli smo i tek ćemo, a to je ojačavanje naših granica ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj. Tu je i oštriji pristup ka naoružanim kriminalnim grupama. Uhapsili smo preko 600 onih koji su mislili da uz pomoć oružja mogu da preduzimaju neke radnje. Sa Mađarskom imamo najbliže odnose u savremenoj istoriji”, rekao je Vučić.

Bivši premijer Češke Andrej Babiš je rekao da je ova granica iako kritikovana itekako potrebna.

“Kada je Mađarska izgradila ovu granicu, svi su je kritikovali, a to je pitanje bezbednosti. Imamo potrebu za Bugarskom, Rumunijom, Srbijom, celim Balkanom. Bez obzira da li su članice EU, potrebne su nam. Naši policajci koji su ovde uhvatili su 6.000 krijumčara. Iz Turske dolaze milioni i milioni izbeglica”, rekao je Babiš okupljenima.

Predsednica Mađarske Katalin Novak je rekla da je neophodno napraviti razliku između migranata i ilegalnih migranata  zarad očuvanja mira.

“Da bismo čuvali naš mir, moramo da obezbedimo  da kontakti ostanu van naših granica, da napravimo razliku između migranata i ilegalnih migranata. Migranti su sve agresivniji, sve više je krijumčara ljudi. Oni koji ilegalno prelaze granicu i još su agresivni prema onima koji brane granicu. Do danas više od 271.000 slučajeva ilegalnog pokušaja prelaska granice je osujećeno. U tom cilju potrebno je da proširimo saradnju, hvala našim prijateljima što su danas ovde”, istakla je Novak.

Vučić i Novak razgovarali su sa predstavnicima različitih graničnih službi Mađarske.

Nakon obraćanja medijima, planirana je prezentacija tehničkih uređaja i opreme.

Mađarska je još 2015. godine postavila barijere duž granice sa Srbijom, u dužini od 175 kilometara, koje su u međuvremenu dodatno ojačane. Predstavnici Srbije, Mađarske i Austrije su u novembru, tokom susreta u Beogradu, potpisali Memorandum o saradnji tri zemlje kako bi se što efikasnije borile protiv ilegalnih migracija. Tada je dogovoreno i tri zemlje zajednički angažuju veći broj policajaca na granici prema Severnoj Makedoniji, kao i da uključe i značajnu opremu, automobile sa termovizijskim kamerama, kako bi se odbrana od ilegalnih migracija prebacila na južne granice.

"Srbija ne želi da bude parking za ilegalne migrante”, poručio je tada predsednik Vučić i poručio da je Srbija prema izbeglicama i prema onima kojima je teško uvek imala razumevanja i pokazivala solidarnost i to će raditi i dalje.

Istakao je da je broj ileganih migranata u Srbiji gotovo udvostručen u odnosu na prošlu godinu, kao i da najčešće stižu iz pravca Severne Makedonije i Bugarske. Najveći broj migranata u Srbiju stiže iz Avganistana (40 odsto) i Sirije (30 odsto), kao i iz Pakistana, Burundija i Maroka, naveo je Vučić.