Za zgradu ambasade u SAD Kosovo izdvojilo 4,5 miliona evra, ugovor skriven od javnosti

Zastava Kosova
Izvor: Reporteri

Državna revizorska služba Kosova otkrila je u izveštaju koji je objavila za Ministarstvo spoljnih poslova za 2022. godinu da je za zgradu ambasade Kosova u Vašingtonu izdvojeno oko 4,5 miliona evra, a javnosti ovaj podatak sve do sada nije bio poznat, piše Gazeta ekspres.

Takođe, u izveštaju za resorno ministarstvo navodi se da je za potrebe Ambasade Kosova u Engleskoj kupljen automobil, čija je vrednost veća od 50.000 evra.

"U godišnjem izveštaju o javno potpisanim ugovorima za 2022. godinu potpisani su ugovori o kupovini zgrade ambasade u SAD u iznosu od 4.463.860 evra i o kupovini automobila za Ambasadu u Engleskoj u iznosu od 50.463 evra", navodi se u izveštaju revizora.

Iz resornog ministarstva obrazložili su revizoru da iz tehničkih razloga nedostaju pomenuti kupo-prodajni ugovori. 

"Prema rečima rukovodioca nabavke, razlog za neprezentovanje ugovora koji su potpisani su tehnički problemi jer se procedure MSP ne sprovode preko sistema e-nabavki i ne može da se generiše zbirni izveštaj", navodi se u saopštenju.

Nacionalna kancelarija za reviziju je izdala preporuku ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali da bi trebalo da predstavi stvarno stanje nabavki i potrošenih finansijskih sredstava.

"Neprikazivanje aktivnosti nabavki u izveštaju o potpisanim ugovorima ne odražava njihovo stvarno stanje. Ministar, preko menadžera nabavke, mora da obezbedi da svi ugovori budu deo godišnjeg izveštaja. Takođe, potrebno je da obezbedi bolje planiranje nabavki na osnovu potreba da se eliminišu nabavke van plana", navode u preporuci.

Kosovo je ove godine kupilo i objekat za Ambasadu u Engleskoj. Kupljeni objekat je vila komičara Spajka Miligana, a za nju je, prema pisanju medija, izdvojeno 7.400.000 evra.

Vlada Kosova je u novembru prošle godine usvojila predlog odluke za početak procedure kupovine objekata ambasada Kosova u Hrvatskoj i Zagrbu za potrebe diplomatske službe.