Zabrana dinara na Kosovu snažan pritisak na Beograd

RTV emisija Signali
Izvor: Screenshot RTV

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je večeras da je situacija u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu ozbiljna, kompleksna i teška, te da je reč o krizi ozbiljnih razmera. Doskorašnji predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorio je da će život Srba na Kosovu biti nepodnošljiv ako ne bude priliva dinara.

"Jednostranim potezima i merama poput zabrane dinara Aljbin Kurti je udario na najranjivije grupe društva i sve poprima odlike humanitarne katastrofe", istakao je Starović gostujući na RTV.

On navodi da realne poluge moći i uticaja imaju države sa zapada, dok Srbija tu mogućnost nema.

Kurtijev cilj j,e, kaže, onemogućiti rad svih srpskih institucija poput školstva, zdravstva i drugih ustanova, a zbog toga se neće ni formirati Zajednica srpskih opština - jer neće biti novca za tako nešto.

"Kfor bi mogao da obezbedi transport novca, odnosno dinara , a oni to za sada ne rade", rekao je Starović.

Doskorašnji predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorio je da će život na Kosovu biti težak i nepodnošljiv ukoliko ne bude priliva dinara.

Drecun ističe da Srbija čini sve što može.

"Zapadu odgovora Kurtijeva politika i oni tvrde da on ima prava da suspenduje dinare jer se tako vrši snažan pritisak na Beograd, ne bi se dobili politički ustupci i ono što žele a to je međusobno priznanje" rekao je Drecun.

Naveo je da to što se dešava sa severu Kosova potpuno degradira Briselski sporazum iz 2013. i 2015. godine a zapad to sve toleriše zbog sopstvenih geopolitičkih i drugih interesa.

"Kurti neće stati, krenuće sa još većim pritiscima ne bi li iselio Srbe, on će istrajati svestan da nema nikakve osude moćnih zapadnih saveznika", smatra Drecun.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša kaže da kosovski mediji potpuno drugačije prikazuju situaciju na terenu, a da je odluka o zabrani distribucije i korišćenja dinara neustavna a nema ni zakona koji bi to regulisao.

"Dinar je zabranjena valuta na Kosovu i Metohiji. Nije dozvoljeno njegovo korišćenje, a tržišne i druge inspekcije mogu da izreknu kazne do 20 hiljada evra onome ko se o tu odluku ogluši", kaže Beriša i upozorava da Kurti ide korak po korak, kupuje vreme svestan političke situacije i izbora za evropski parlament.