Zaharova Bajdenu: Ako Palestina treba da dobije državu pregovorima, šta je sa Kosovom?

1
Izvor: MSP Rusija

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjavu iz Vašingtona o tome kako američki predsednik Džozef Bajden podržava dvodržavno rešenje palestinskog pitanja, a ne jednostranim priznanjima, ukazala je da nije bilo pregovora između Beograda i Prištine koji bi bili završeni priznanjem nezavisnosti Kosova, već samo "parade jednostranih nelegitimnih priznanja navodne nezavisnosti", prenosi Sputnjik.

Zaharova je zapitala kada su vođeni takvi pregovori o Kosovu.

"A Kosovo i američki predsednik? Hoće li nas podsetiti kada su završeni 'bilateralni direktni pregovori između strana?' Naravno, neće. Nije bilo ni pregovora između Beograda i Prištine koji bi bili završeni priznanjem nezavinosti pokrajine, niti legitimnog referenduma na samom Kosovu", napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Ali, zato jeste bila "parada jednostranih nelegitimnih priznanja navodne nezavisnosti", dodala je.

Zvanični predstavnik američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Edrijan Votson rekao je da američki predsednik "odlučno podržava dvodržavno rešenje" i da je to radio tokom čitave karijere.

Prema Votsonovim rečima, Bajden smatra da palestinska država treba da bude izgrađena putem direktnih pregovora između strana, a ne putem jednostranog priznanja.

"Besplatan kurs američke istorije za Savet za nacionalnu bezbednost SAD", zaključila je Zaharova.

Norveška vlada objavila je ranije da je odlučila da zvanično prizna Palestinu kao državu. Odluka stupa na snagu 28. maja. Nakon toga, istu odluku objavile su vlasti Irske i Španije.

Evropske države koje priznaju nezavisnost Palestine su Bugarska, Mađarska, Kipar, Malta, Poljska, Rumunija, Slovačka, Srbija, Češka i Švedska.

Palestinu su kao nezavisnu državu priznale 143 od 193 zemlje Ujedinjenih nacija, uključujući Rusiju.