Zaharova o municiji sa osiromašenim uranijumom: Setite se Jugoslavije

1
Izvor: MSP Rusija

Prvo britanska, a sada će i američka municija sa osiromašenom municijom pretvoriti ukrajinsku zemlju u teritoriju opasnu za život, izjavila je na konferenciji za novinare portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi Sputnjik.

"Setite se Jugoslavije. Ko, ako ne Kina (obraćajući se kineskom novinaru), zna i seća se posledica agresije NATO-a na Jugoslaviju. Podsećam, tada su poginule kineske diplomate koje su bile cilj bombardovanja NATO-a – nezakonitog, strašnog, divljeg", prokomentarisala je Zaharova pitanje o nameri SAD da isporuči Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom.

Takva municija je legitimna meta ruske vojske, a jedno takvo skladište uništeno je u Hmeljnickoj oblasti u proleće ove godine.

Ona je podsetila da korišćenje municije sa osiromašenom uranijumom dovodi do žrtava među civilnim stanoivništvom, između ostalog do zagađivanja zemljišta opasnim supstancama.

Međutim, stradaju i oni koji je primenjuju, to će osetiti i buduća pokolenja koja tamo budu živela, navela je Zaharova.

Rojters je, pozivajući se na visoke zvaničnike u Vašingtonu, objavio da će američka administracija sledeće nedelje objaviti o prvim isporukama municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini. U pitanju su, po svoj prilici, projektili za tenkove „Abrams”.