Zaharova: Strogo poštovati legitimno kanonsko pravo SPC

Marija Zaharova
Izvor: MSP Rusije

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je povodom događaja u Crnoj Gori vezano za ustoličenje mitropolita Joanikija izjavila da je važno da se situacija reši uz poštovanje kanonskih prava SPC i njenih vernika, prenosi B92.

"Za duboko žaljenje su pokušaji određenih krugova u Crnoj Gori da iskoriste crkvene teme za podsticanje neprijateljstva i unutrašnje političke obračune. Politika veštačkog stvaranja haosa, razjedinjavanje građana iz bilo kog razloga već je neko vreme je prepoznatljiv znak onih snaga koje ne žele da se pomire sa porazom na prošlogodišnjim izborima grupe crnogorskog predsednika (Mila) Đukanovića, tražeći osvetu zarad sopstvenih sebičnih interesa. Kao rezultat toga, ponovo su dovedeni u pitanje mir i bezbednost u zemlji", navodi se u saopštenju Zaharove objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Napomenula je da Moskva u potpunosti podržava izjave patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita Joanikija, usmerene na smanjenje napetosti.

"Uvereni smo u potrebu rešavanja nastale situacije u okvirima ustava i važećeg zakonodavstva, uz strogo poštovanje legitimnih kanonskih prava Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika, koji čine ogromnu većinu stanovništva Crne Gore", dodala je Zaharova.