Zašto Brisel krije "non pejper" o Balkanu?

Brisel Kosovo Onlajn
Izvor: Kosovo Online

Evropski savet definitivno je odbilo zahtev za pristup dokumentu koji se odnosi na "navodni slovenački 'non pejper' o promeni granica na Zapadnom Balkanu".

"Traženi dokument obrađuje vrlo osetljivu temu, a njegovo objavljivanje imalo bi jasan i direktan uticaj na odnose EU sa susedstvom, potkopavajući time javni interes u međunarodnim odnosima", saopštio je Evropski savet u odgovoru austrijskoj agenciji APA u utorak, a prenosi portal N1 Slovenija.

Zbog te procene i relevantnih zakonskih odredbi, ne preostaje drugo nego da se odbije predaja dokumenta, bez obzira na centralnu važnost slobode medija, odlučio je Evropski savet.

Još početkom juna austrijskoj agenciji je potvrđeno da postoji dokument vezan za navodni slovenački "non pejper" o promeni granica na Zapadnom Balkanu, ali su, pošto su to ispitali, odlučili da ne odobre pristup dokumentu jer slučaj očito potpada pod izuzetke Direktive, prema kojoj institucije mogu da odbiju pristup dokumentima čije bi objavljivanje "ugrozilo javni interes (…) posebno međunarodnih odnosa".

Navodni slovenački "non pejper" podigao je veliku prašinu sredinom aprila i na Zapadnom Balkanu i u Sloveniji, jer se tim dokumentom predlagala promena granica u tom regionu ili "završetak raspada Jugoslavije" što između ostalog uključuje "ideje o raspadu BiH i ujedinjenju Kosova i Albanije".

Po pisanju medija, u pripremama za slovenačko predsedavanje Savetom EU koje je počelo u julu, i slovenački premijer Janez Janša pomogao je u širenju "non-pejper" dokumenta, što je on demantovao.

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je međutim da je video takav dokument i razgovarao o tome s Janšom, podseća N1.

Po izveštajima medija u BiH, očekuje se da će Janša taj dokument predstaviti i predsedniku Europskog saveta Šarlu Mišelu. U pres službi Evropskog saveta rečeno je samo da ne mogu da potvrde prijem takvog dokumenta.