Zečević: Ukoliko Kurti dolazi u Ohrid sa stavom da nema ništa od ZSO to je "razgovor gluvih"

brisel
Izvor: RTS

Jedino čime bi specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak eventualno mogao da se pohvali nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bili bi eventualni pomaci u razgovorima o nekim drugim bitnim temama poput energetike, kaže Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije, prenose Novosti.

Zečević dodaje da ukoliko kosovski premijer Aljbin Kurti dolazi u Ohrid sa stavom da nema ništa od Zajednice srpskih opština, to je onda "razgovor gluvih".

On smatra da, kada već pomaka u razgovorima o Zajednici srpskih opština nije bilo, jedino što se može smatrati kao pomak jesu razgovori o drugim bitnim temama, na primer energetici.

S druge strane, Zečević napominje, da ukoliko Kurti u Ohrid dolazi sa stavom da nema ništa od ZSO, to je onda "razgovor gluvih" jer srpska strana to ne želi.

"Kada je reč o ZSO, jasno je da Kurti neće da sprovede dogovoreno, a da će pokušati da pritiscima, hapšenjima, proteruje srpsko stanovništvo", naveo je Zečević.

Dodaje da kada je reč o tome što mu nude modalitete koji nisu u skladu sa Briselskim sporazumom, jasno je da oni ne dolaze u obzir i ne zna zašto bi se njemu nudili bilo kakvi drugi modeli.