Zeka: Vlada da bude kooperativnija sa međunarodnom zajednicom kako bi se ukinule mere EU

Arian Zeka
Izvor: Kosovo Online

Da bi se uklonile mere Evropske unije prema Kosovu koje nanose veliku štetu privredi i građanima, institucije u Prištini moraju da budu kooperativnije prema zahtevima međunarodne zajednice i da pokažu da su otvorene za ekonomsku saradnju sa SAD i ostalim partnerima, ocenjuje izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka.

On je za Kosova pres istakao da Vlada Kosova treba da bude posvećenija u sastancima sa predstavnicima EU i dodaje da institucije treba da učine više u promovisanju potencijala Kosova za privlačenje stranih investitora.

Ističe da su američke investicije za period januar-septembar 2023. godine oko 50 miliona evra.

"S druge strane, ni prošle godine, nažalost, vlada nije dala prioritet američkoj ekonomskoj zoni. Tako da se Kosovo predstavlja kao neozbiljan partner, kako pred američkim investitorima, tako i pred drugim partnerima", rekao je Zeka.

Govoreći o merama koje Evropska unija već nekoliko meseci nameće Kosovu zbog nepreduzimanja koraka ka smirivanju tenzija na severu, Zeka kaže da sankcije nanose veliku štetu Kosovu i da bi institucije trebalo da budu kooperativnije u pogledu zahteva međunarodne zajednice.

"Trebalo bi više da se uradi na promovisanju potencijala koji Kosovo nudi za privlačenje stranih investitora. Kosovo je izgubio mnogo zbog mera EU", naglasio je on, zaključujući da je trenutna bezbednosna situacija pogodila strane investitore koji su spremni da ulažu na Kosovu.