Zemaj: Brojne pritužbe zbog političkog mešanja u izbor novih direktora klinika 

Armend Zemaj
Izvor: Ekonomia Online

Bivši ministar zdravlja Armend Zemaj izjavio je da je bilo političkog mešanja u izbor novih direktora šest klinika Univeziteteskog centra Kosova i da je dobio mnogo pritužbi da je vlada intervenisala u njihovom izboru, prenosi Ekonomija onlajn. 

Zemaj je naveo da je to stvorilo nezadovoljstvo i klimu nepoverenja među kolegama koji su se povukli iz trke, a neki od njih se uopšte nisu prijavili zbog direktnog političkog mešanja u izbor novih direktora radiologije, dečje hirurgije, onkologije, neurologije, psihijatrije i ORL. 

"Dobili smo mnogo pritužbi na izbor novih direktora. Videli smo i medijske pritužbe na intervencije od strane odbora bolničkih službi koje je direktno imenovala Vlada, što je ostavilo loš ukus u ovom procesu i stvorilo nezadovoljstvo i klimu nepoverenja među kolegama koji su se povukli iz trke, a neki su eliminisani", rekao je Zemaj.

Neki se, kaže, nisu ni prijavili, jer su videli da postoji tendencija direktnog političkog mešanja, iako su možda vredni profesionalci. 

"Kada postoji mešanje spolja i kada postoji mešanje višeg rukovodstva, onda se stvaraju konfliktne situacije i nepoverenje u rukovodstvo klinika, posebno regionalnih bolnica", rekao je Zemaj.

Zemaj je najavio da će ove nedelje podneti Skupštini na usvajanje Zakon o zdravstvu.

"Verujemo da ćemo u toku ove nedelje podneti Zakon o zdravstvu koji je izvorni zakon i koji reguliše sistem i otklanja ove nedostatke. Onda bi trebalo da postoji Zakon o zdravstvenom osiguranju, ali i Zakon o transplantaciji organa i drugi zakoni koji proizlaze iz novog Zakona o zdravstvu", rekao je Zemaj.