Zogaj: Kurti se dogovorio o "zajedničkom regionalnom tržištu", sukob sa Srbijom je predstava

Ekonomia online
Izvor: Ekonomia online

Kosovski analitičar i stručnjak za politička pitanja Petrit Zogaj optužio je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je, tokom razgovora sa sprskim zvaničnicima nedavno u Tirani i danas u Briselu, podržao ideju o "zajedničkom regionalnom tržištu".

Zogaj je na Fejsbuku napisao da se lider Samoopredeljenja i predsednik kosovske vlade Aljbin Kurti, dok je bio u opoziciji, protivio toj ideji, koju sada, po rečima Zogaja, upravo on promoviše.

"Na regionalnom sastanku u Tirani pre nekoliko dana i danas u Briselu, kosovski premijer se dogovorio o ’zajedničkom regionalnom tržištu’ koje Srbija već godinama traži. Kurti se ovoj ideju oštro protivio dok je bio u opoziciji, a upravo on sada, na mestu premijera, promoviše tako nešto", napisao je Zogaj.

On je rekao da se priče o sukobu mišljenja i stavova na današnjem sastanku u Briselu u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine namerno plasiraju kako bi se, kako je rekao, skrenula pažnja sa onog što je dogovoreno.

"Da bi se ova radikalna promena učinila manje vidljivom, daju se izjave poput ’Sukobi između premijera Kurtija i premijera Srbije u Tirani’, ili ’Kurti je pitao Vičića kada će priznati Kosovo’ i slično. Dok se Kosovu takvim izjavama svakodnevno nudi 'hrana', Srbiji se nudi zajedničko tržište. Nažalost, to je važno za široke narodne mase, za njih je dovoljno što se dogodio ’sukob’", zaključio je Zogaj.