Žujović: Poslednja dešavanja na KiM obeshrabruju, pozicija Kurtija uzdrmana

Severna Mitrovica - Priština
Izvor: Kosovo Online

Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) ocenio je danas da poslednja dešavanja na Kosovu posle postignutog dogovora u Ohridu između Beograda i Prištine obeshrabruju, dodajući da je pozicija premijera Kosova Aljbina Kurtija uzdrmana, prenosi TV Most.

Žujović je rekao da to što se poslednjih dana na prostoru Kosova dešavaju tenzije obeshrabruje, jer su postojale optimistične najave evropskih zvaničnika da se nazire put za rešenje kosovskog problema.

"Pozicija premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija posle dogovora u Ohridu je veoma uzdrmana, on se nalazi i peče na tihoj vatri i ne zna sa koje strane može biti ugrožen na Kosovu. Pokazivanje mišića isključivo vidim kao priliku da se politički izmigolji iz onoga što mu zameraju i da se vrati na neke stare staze", rekao je Žujović za Tanjug.

Dodao je da mu je bilo čudno postizanje dogovora u Ohridu, jer je, kako je rekao, teško poverovati da posle toliko sukoba i konflikta, kao i decenija nerazumevanja, može da se stavi na nekoliko papira potencijalno rešenje ili put za rešenje kosovskog problema.

"Vidite da svaki dan niče neki novi problem koji nismo očekivali. Bilo je i sa strane međunarodne zajednice suviše naivno da se ne Tviteru objavljuju neke pobede jer one ujutru postaju mali, a onda i veliki porazi", rekao je on.

Naveo je da je Kurti, s obzirom na svoje rigidne stavove, "jedan od najtvrđih pregovarača sa kojima je Srbija do sada imala prilike da razgovara i rešava kosovsko pitanje" dodajući da pokušava da zadrži svoju poziciju na Kosovu.

"On pokušava da svoju poziciju koju ima na KiM zadrži, imajući u vidu da je imao fanstastičan rezultat na izborima i da je taj rezultat ostvario na dva koloseka - tvrd stav prema Srbiji i svemu ostalom, a drugo kao neko ko je okarakterisan da donosi pravdu na KiM, da je on taj koji će rešiti sve te veterane koji su se ogrešili o zakon. On je na dva koloseka dobio izbore, e sada je pitanje koliko je on te stvari uspeo da završi i kolika je njegova podrška", rekao je Žujović.

Politički filozof Dragoljub Kojčić je naveo da Kurti nema nikavu drugu politiku osim da "zaokruži umišljenu državnost Kosova i da etnički očisti Srbe sa tog prostora".

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će narod u Srbiji mnogo propatiti, posebno Srbi sa na prostoru Kosova, Kojčić navodi da je politički realizam karakteristika Vučićeve politike, te da on daje realne procene o mogućim scenarijima na globalnom i nacionalnom nivou.

"Moramo da budemo svesni da se sužava levak istorije, a to znači da događaji na KiM dolaze do uzavrele tačke u kojoj ćemo mi da dobro da se snađemo", rekao je Kojčić.