Albanijan post: U izveštaju CIA o Albaniji iz 40-ih pominje se vojna baza u toj državi 

CIA
Izvor: Večernje novosti

Tajni izveštaj Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA) o Albaniji iz 1947. godine deluje skoro kao da je napisan danas, jer se u njemu pominje uspostavljanje vojne baze u Albaniji, prenosi Albanijan post. 

Na potpuno identičan način, spoljna politika i politika američke odbrane razvijaju se danas u Albaniji, gde je pre samo nekoliko meseci najavljeno da će baza komunističke vojne avijacije u Kučovu biti pretvorena u bazu NATO i da će imati veoma veliki značaj u pogledu bezbednosti u regionu.

Kako se navodi u izveštaju, od tada Amerika ima nameru da izgradi operativnu bazu u Albaniji.

U dokumentu iz 1947. godine, kada je neposredno pre toga na vlast došao onaj za koga će se ispostaviti da je najozloglašeniji diktator regiona, Enver Hodža, sadržan je politički opis onoga što su američki obaveštajci radili u Albaniji u to vreme.

"Politički uticaj, ekonomski resursi i vojna moć Albanije su zanemarljivi u smislu bezbednosti SAD", navodi se, između ostalog, u izveštaju, opisujući strateška razmatranja koja utiču na bezbednost SAD, ali i dodaje da "jedini značaj Albanije počiva na geografskom položaju zemlje", ističući da je to potencijalno područje za uspostavljanje operativne baze.

Izveštaj CIA o Albaniji od 15. avgusta 1947. deklasifikovan je 6. januara 1981. i može se koristiti.