Bujar Osmani: Intervencija Kurtija stvorila tenziju, ali neće uticati na ishod izbora

Skopje_231201_Bujar Osmani 02
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i kandidat "Evropskog fronta" za predsednika te zemlje Bujar Osmani rekao je za Albanijan post da je intervencija kosovskog premijera Aljbina Kurtija stvorila izvesnu tenziju, ali da je uveren da to ni na koji način neće uticati na ishod izbora.

"Ono što je stvorilo neku tenziju je činjenica da je Kurti premijer. Inače kao predstavnik političkih partija Kurti je stalno sarađivao sa opozicionim partijama, ali bi to što je premijer trebalo da ga učini opreznijim. Time se i države takođe uključuju, a postoje i druge posledice", rekao je Osmani.

Dodao je da su Albanci pre 20 godina u Severnoj Makedoniji bili isključen narod, a da su danas narod koji vodi državu, sa prvim premijerom i svim najvažnijim mestima odlučivanja.

Komentarišući pojačane napade opozicije na DUI, Osmani kaže da bi trebalo da imaju ponudu za izbore, pored kritika lidera DUI Alija Ahmetija.

"Imam savet za opoziciju, nijedna partija nije pobedila ni u jednom takmičenju time što je bila protiv nekoga, nema ponude, ali hoće da svrgnu Alija Ahmetija. Albanci imaju sve što imaju zahvaljujući doprinosu Alija Ahmetija", naveo je.

Osmani je govorio i o optužbama lidera VMRO-DPMNE Hristjana Mickoskog na račun DUI, i poručujući Mickoskom da je "vreme nacionalizma prošlo".

"Mickoski treba da analizira svoju političku evoluciju i pokaže da li u njegovoj politici postoji ruski uticaj. Ovo je retorika prošlosti. DUI će biti pobednik na ovim izborima, imamo crvene linije za one koji ne poštuju Ohridski sporazum i onaj sa Bugarskom", kazao je.

Prvi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji biće održan 24. aprila, a drugi 8. maja zajedno sa parlamentarnim izborima u toj zemlji.