Centar za policijsku i carinsku saradnju, zajednički projekat Albanije i Grčke

Otvaranje Centra za policijsku i carinsku saradnju Albanije i Grčke
Izvor: Kosovo Online

Na granicnom prelazu Kakavija između Albanije i Grčke danas je otvoren Centar za policijsku i carinsku saradnju, kao rezultat zajedničke inicijativa ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje i ranije potpisanog bilateralnog sporazuma.

Kako javlja reporter Kosovo onlajn, ceremoniji otvaranja Centra koji se nalazi u grčkom delu Kakavija prisustovali su pomocnik ministra unutrašnjih poslova Albanije Adi Mahiljaj i njegov grčki kolega Elefterios Ikonomu, kao i visoki regionalni funkcioneri obe zemlje.

Prema Mahilajju, Centar će služiti za međusobnu razmenu informacija između albanske i grčke policije i carinskih organa. Kako je istakao, ideja je da se u realnom vremenu prikupljaju i prosleđuju informacije u vezi različitih pitanja koja se tiču ugrožavanja granice, bilo od strane kriminalnih grupa, krijumčara ili carinskog šverca.

U Centru će zajednički raditi grupe albanski i grčkih službenika, specijalizovanih za izveštavanje u realnom vremenu i prosleđivcanje informacija koje se uoče na operativnoj ruti.