Eurotink: Bugarska, Albanija i Kosovo najveći neprijatelji, Srbija najveći prijatelj Severne Makedonije

Skoplje
Izvor: NSPM

Građani Severne Makedonije najvećim neprijateljima smatraju Bugarsku, Albaniju i Kosovo, dok su naklonjeniji Srbiji i Rusiji, pokazuje najnovije istraživanje Centra za evropsku strategiju "Eurotink" iz Skoplja, prenosi Reporteri.

Odgovarajući na pitanje "koja država je najveći neprijatelj“ oko 6 odsto građana Severne Makedonije odgovara da je to Albanija, dok oko 2 odsto smatra da je Kosovo najveći neprijatelj. Istovremeno svega 0,3 odsto državljana Severne Makedonije najvećim neprijateljima smatraju Srbiju i Rusiju.

Čak 51,5 odsto Bugarsku smatra najvećim neprijateljem Severne Makedonije, a u odnosu na prethodnu godinu zabeležen je pad, jer je tada procenat iznosio čak 78 odsto. 

U poređenju sa prošlom godinom, značajno se povećao broj građana koji Evropsku uniju smatraju glavnim neprijateljem Severne Makedonije.

Na pitanje "koja država je najveći prijatelj Severne Makedonije", čak 25 odsto navodi Srbiju, 4,4 odsto Albaniju, a svega 0,4 odsto građana kao prijateljsku zemlju navodi Kosovo.

 

Miodrag iz Peći
09. April 2021.
Jedina država koja ne pokazuje tritorijalne pretenzije prema Severnoj Makedoniji je Srbija i to je dovoljno. Ali osim toga Srbija je mbogo učinila u izgradnji makedonske samobitnosti što se tiče jezika i kulture. Jedini nesporazum koji je rezultat prošlih komunističkih Titovih vremena je nesporazum između dve sestrinske crkve SPC i Ohridske Arhiepiskopije.
Mkd
10. April 2021.
Smešni ljudi.Pa neka se pripoje Rusiji tu su oni....ali prvo dati Albancima,Bulgarien svoje pa šta ostane neka nose u Srbiju.Ma zezam se
Иван КГ
13. April 2021.
Србија и Македонија две су земље сестринске. Поздрав Македонцима!