Na Kosovu uhapšen muškarac zbog petostrukog ubistva u Severnoj Makedoniji

RTK
Izvor: RTK

Albanca osuđenog na doživotni zatvor u Severnoj Makedoniji, Afrima Ismailovića, juče je uhapsila kosovska policija u Ajvaliji. Krivični sud u Skoplju ga je 23. februara ove godine u slučaju „Čudovišta“ proglasio krivim i zajedno sa bratom Agimom osuđen je na doživotni zatvor, prenosi RTK.

Osuđeni na doživotnu kaznu zatvora u slučaju „Čudovišta“ u Severnoj Makedoniji, Afrim Ismailović uhapšen je juče na Kosovu, posle saobraćajne nesreće koja se dogodila u Ajvaliji kod Prištine.

Ismailović je priveden u policijsku stanicu, a nakon provere krivične evidencije, utvrđeno je da je protiv njega postoji nalog za hapšenje. Tužilac je Ismailoviću odredio pritvor do 48 sati.

Advokat Besnik Beriša potvrdio je hapšenje Ismailovića.

„Njegovo hapšenje dogodilo se juče popodne. Bilo je slučajno kao rezultat saobraćajne nezgode. On je bio pozvan u policijsku stanicu na razgovor, prema proceduri, policajci su proverili da li se za istim traga i za neko drugo krivično delo, i pojavio se jedan nalog za hapšenje od 2012/2013 izdat od strane Severne Makedonije“, rekao je advokat Beriša.

Ismailovićev advokat je dalje kazao da je njegovom klijentu ranije suđeno za isto krivično delo i da sada čeka završetak postupka za boravište i azil na Kosovu.

Prema rečima Beriše, njegovo hapšenje i pritvaranje od strane Kosovske policije je nezakonito.

"Juče sam obavestio tužioca da je reč nezakonitom hapšenju. Saznao sam da je predmet Osnovnog tužilaštva prebačen Specijalnom tužilaštvu. Do sada, pošto ga nisu pustili, verujem da će oni podneti zahtev za meru zadržavanja i da taj zahtev ne bi trebalo da bude odobren, jer mu je suđeno za isto krivično delo“, rekao je Beriša.

Krivični sud u Skoplju 23. februara ove godine osudio je Aljija Demirija na doživotni zatvor, kao i braću Agima i Afrima Ismailovića koju su optuženi za ubistvo pet Makedonaca 12. aprila 2012. godine u blizini Smilkovskog jezera, oko 12 kilometara od Skoplja. Drugu dvojicu optuženih, Fejzija i Hakija Azirija, sud je osudio na 15 i devet godina zatvora. Sami Ljuta oslobođen je optužbi zbog nedostatka dokaza.

Žrtve su bile četvorica mladića od 18 do 20 godina i još jedna od 44 godine. Njihova beživotna tela pronašli su ljudi 12. aprila dok su pecali u veštačkom jezeru.

Ovaj čin je potom izazvao brojna nezadovoljstva i proteste koji su prerasli u nasilje na ulicama Skoplja od strane lokalnih stanovnika makedonske zajednice.

Proteste su organizovali i rođaci optuženih Albanaca, negirajući da su ovo teško delo oni počinili , dok i sada tvrde da taj slučaj vode tajne službe za potrebe političara koja je tada bila na vlasti.