Kovač: Četiri člana radne grupe prihvatila nacrt Temeljnog ugovora, predstavnici SPC ga načelno prihvatili

Marko Kovač
Izvor: gov.me

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač rekao je se potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom očekuje nakon što bude završena kompletna procedura, prenose podgoričke Vijesti.

"Znate da tekst radnog dokumenta prvo mora da ide na vladinu Komisiju, pa na Vladu. Verovatno i od Srpske pravoslavne crkve (SPC) mora da prođe određenu proceduru, tako da će nakon što sve te procedure budu završene, zajedničkim dogovorom biti određen termin potisivanja Temeljnog ugovora", rekao je Kovač.

On je naveo da nije tačno da je samo on bio za ovu radnu verziju ugovora, a da su ostali članovi radne grupe bili uzdržani.

Istakao je da je radni tim Vlade od pet delegiranih članova u ponedjeljak usaglasio radnu verziju.

Kovač je kazao da su radni tim, pored njega, činili generalni sekretar Vlade Boris Marić, savetnik premijera Sergej Sekulović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka i da je bilo predviđeno da potpredsednik Vlade Raško Konjević delegira predstavnika, što u ponedjeljak nije učinio, već naknadno, nakon sastanka.

"Od pet članova, uključujući i mene, četvoro je prihvatilo radni dokument. On je juče predočen predstavnicima SPC, koji su ga načelno prihvatili", rekao je Kovač.

On je dodao da je predviđeno da članovi radnog tima u slučaju sprečenosti sastanku mogu poslati zamenu, te je Ilir Harasani delegiran umesto generalnog sekretara Vlade Borisa Marića i potpisao je radnu verziju.

Kovač je istakao da nije bio na sastancima kada je Temeljni ugovor predstavljen DPS-u i SDP-u, ali da zna da nije bilo primedbi na radnu verziju.

"Tako da je to sad možda neka naknadna pamet ili politička potreba da se stane u navodnu odbranu interesa države", kazao je Kovač.

On je naglasio da zavisi od procedure i vremena, kada će se Temeljni ugovor naći na sednici Vlade.