Kovačevski: Makedonija će 2030. godine biti prva članica EU sa Zapadnog Balkana

Dimitar Kovačevski
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Severna Makedonija će 2030. godine biti prva država članica Evropske unije sa Zapadnog Balkana, rekao je premijer te zemlje Dimitar Kovačevski na forumu na temu „EU za makedonsku ekonomiju” sa kojim je u Skoplju pokrenuta kampanja „Mi smo Evropa”.

Kovačevski je sinoć izjavio da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel dva puta ponovio da postoji konkretan reper za proširenje EU - 2030. i da će oni koji budu brži u reformama prvi ući u Evropsku uniju 2030.

“Želim na početku da raščistim tri dileme: prvo, da je posle dužeg vremena predsednik Evropskog saveta na Bledu i ponovo na televiziji Slovenija rekao da postoji konkretan reper za proširenje Evropske unije, i to je 2030. godina, a to je ista godina o kojoj govorimo da će Severna Makedonija biti spremna”, naglasio je premijer Kovačevski.

Ukazujući na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o „Evropi sa više brzina“, Kovačevski je naglasio da „to znači da će oni koji budu brži u reformama prvi ući u Evropsku uniju 2030. godine“.

Kovačevski je obavestio da 80 odsto makedonskog izvoza završi u EU, a 50 odsto uvoza je iz EU.

“Ovo je istorijska šansa za našu privredu i ne smemo je propustiti, omogućiće privredni rast, nema alternative za viši životni standard, sada nam je potrebna odgovornost da zemlja ide napred, ne izolovano i bez plan  za budućnost”, rekao je premijer Kovačevski.