Kovačevski predložio novu vladu Severne Makedonije

Dimitar Kovačevski
Izvor: Telma.com.mk

Mandatar Dimitar Kovačevski saopštio je danas predlog članova nove makedonske vlade i program njenog rada, a fokus će biti, kako je najavio, bavljenje energetskom krizom, održavanjem životnog standarda, ekonomijom i realizacijom velikih infrastrukturnih projekata, prenosi Tanjug.

On je rekao da će novu vladu činiti ministri SDSM, DUI, LDP i Alternative u skladu sa preuzetim obavezama i programom vlade.

Na pitanje zašto je zadržao neke ministre, a nije predložio potpuno novu vladu, Kovačevski je rekao da je, kada je reč o ministrima SDSM, već pojasnio da će doći do kandidovanja novih i rotiranja starih ministara koji su se pokazali efikasnim u vođenju određenog resora.

Kovačevski je rekao da je odluku da pojedini ministri ostanu u pojedinim resorima doneo na osnovu analiza koje su pokazale da je u tim oblastima postignut dobar učinak, da je postignut standard i da je na visokom niovu realizovan deo operativnih i deo kapitalnih investicija, preneli su makedonski mediji.

Prema njegovim rečima, neki od starih ministara nisu uključeni u novi kabinet jer je to bio njihov izbor. Nakon ostavke Zorana Zaeva, kako navodi, rekli su da se ne vide u novom vladinom timu.

Dodao je da su neki od tih ministara odlučili da svoje karijere usmere u drugom pravcu.

Kočevski je predložio četiri ministra bez portfelja, jedno više u odnosu na prethodnu vladi i ono će se baviti dijasporom.

Među onima koji odlaze su ministarka odbrane Radmila Šekerinska, ministar spoljnih i evropskih poslova Nikola Dimitrov, zdravlja Venko Filipče i rad i socijalna pitanja Mila Carovska.

U novoj vladi albanska partija DUI će imati šest ministara, Alternativa tri, a ostali 12, uključujući Kočevskog iz koalicije SDSM.

Prema predlogu mandatara, u novoj vladi će biti Slavica Grkovska koja preuzima funkciju potpredsednice vlade za borbu protiv korupcije, Ljupče Nikolovski se vraća u resor poljoprivrede, na mesto ministra odbrane dolazi Slavjanka Petrovska, Ministarstvo prosvete preuzeće Jeton Šakiri iz DUI, a mesto ministra zdravlja pripalo je Alternativi koja je izabrala Bakima Saljija. Džemail Cupi je predložen za ministra bez portfelja zaduženog za dijasporu.

Bojan Maričić će biti potpredsednik vlade za evropska pitanja, a ministarstvo pravde će preuzeti Nikola Tupančevski, dugogodišnji profesor Pravnog fakulteta u Skoplju, koji u vladu ulazi sa liste SDSM, ali kao nestranačka ličnost.

Osim Šakirija koji će preuzeti obrazovanje, DUI je zadržala svoje ministre na istim pozicijama Artana Grubija (prvi potpredsednik vlade – politicki sistem), Krešnika Bektešija (ekonomija), Bujara Osmanija (spoljnih poslova), Nasera Nuredinia (ekologija) i Fatmira Besimija (finansije).

Predsednik LDP Goran Milevski ostaje ministar lokalne samouprave.