Ministarstvo spoljnih poslova Albanije: Nije istina da građanima preti ukidanje viza

Albanija EU.jpg
Izvor: Tviter/Đuzep Borelj

Ministarstvo spoljnih poslova Albanije izdalo je saopštenje u kome se navodi da je vest o mogućoj suspenziji bezviznog režima za građane te zemlje neistina i da je ona proizvod nečijeg interesa, prenosi Reporteri.

Vest o suspenziji bezviznog režima za građane Albanije pojavila se nakon povećanog broja ilegalnih imigranata koji prelaze takozvanu "balkansku rutu" da bi došli u zemlje Evropske unije.

Ministarstvo navodi da je ta vest proizvod određenih interesa u trenutku kada se u Briselu razgovara da se što pre omogući vizna liberalizacija za građane Kosova.

“Obaveštavamo građane da su ove vesti potpuno neistinite. Nema plana, nema inicijative, nema dokumenta koji je predložila bilo koja država članica EU i nema rasprave o mogućnosti obustavljanja bezviznog kretanja albanskih državljana. Čini se da je ova vest jednostavno proizvod određenih interesovanja u trenutku kada se u Briselu vode rasprave da se što pre i bez daljih neopravdanih odlaganja pronađe mogućnost da se građanima Kosova prizna pravo na slobodno kretanje. Žalosno je da su ovakve lažne vesti, lako proverljive za medije ili političke partije, našle odjeka u javnoj sferi Albanije”, kaže se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Albanije.

Dodaju da je Albanija partner EU od poverenja i ukoliko postoji zabrinutost zbog porasta broja ilegalnih imigranata na takozvanoj „balkanskoj ruti“, prema njima se postupa ozbiljno i u bliskoj saradnji sa evropskim partnerima.

“Naša zemlja je prva u regionu potpisala sporazum sa Frontexom i ima primernu saradnju sa svim agencijama EU i zemljama članicama u borbi protiv ilegalne imigracije. Činjenica da će početkom novembra u Tirani biti održan sastanak ministra pravde i unutrašnjih poslova EU i Zapadnog Balkana, dokaz je uvažavanja našeg rada”, dodaje se.

U saopštenju se zaključuje da građanima Albanije ni u jednom trenutku nije ugroženo pravo da se kreću bez viza u EU.