Na protestima u Briselu demolirana i zgrada u kojoj se održavaju pregovori Beograda i Prištine

Demonstracije ispred zgrade EEAS.jpg
Izvor: RT

Oko 50.000 ljudi okupilo se danas u Briselu na panevropskim demontracijama protiv mera koje vlasti država članica Evropske unije uvode u cilju suzbijanja kovida-19, a tokom protesta je demolirana i zgrada Evropske službe za spoljne poslove u kojoj se, inače, održavaju politički i tehnički pregovori Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj osudio je uništavanje i nasilje tokom demonstracija.

Iako su demonstracije najavljene kao mirne, okupljeni su zapalili i zastavu EU, a na kraju je došlo do intrevencije policije, uz korišćenje suzavca i vodenih topova.   

"Oštro osuđujemo besmisleno uništavanje i nasilje na današnjoj manifestaciji u Briselu, uključujući prostorije Evropske službe za spoljne poslove", ističe se u objavi Borelja na Tviteru, koji je zahvalio policijskim službenicima na intervenciji.

I Evropska služba za spoljne poslove saopštila je da je nasilje koje je danas viđeno u Briselu, kao i napad na njihove prostorije sramno kršenje svega za šta se kao EEAS i EU zalažu. Kako su poručili, nastaviće da brane mirne puteve slobode izražavanja.

Kako je prenela Nova, na protestima su viđene holandske, poljske i rumunske zastave u povorci a demonstranti su u Belgiju stigli i iz okolnih zemlja, Francuske, Holandije i Nemačke, a u šetnji ulicama Brisela pozivali su na poštovanje slobode, demokratije, ljudskih prava i ustava.