Patrijarh Porfirije prisustvovao Svečanoj akademiji povodom osnivanja Herceg Novog

Patrijarh srpski Porfirije u HN
Izvor: rthn.co.me

Trodnevni program u čast 640 godina od osnivanja Herceg Novog i slave Manastira Savina završen je večeras svečanom akademijom na Kanli kuli kojoj je, između ostalih, prisustvovao patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, prenosi Radio televizija Herceg Novi.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je počastvovan što je dobio Svetostefansku Povelju, koja će, kako je kazao, biti podsetnik za nezaboravne dane provedene u Herceg Novom.

"Ovaj jubilej značajan je za vas Novljane, Boku Kotorsku i Crnu Goru, ali i za Hercegovinu i naš narod, gde god da živi. Ali značajan je i za našu crkvu u celini. Za to postoji mnogo razloga, a najvažniji je taj što su Herceg Novi i čitava Boka i dalje uz more na jugoistok, jedino mesto gde su Srbi pravoslavni hrišćani bili, i zahvaljujući junaštvu i mudrosti, opstali kao mediteranski narod", naveo je on.

Herceg Novi je za patrijarha grad u kojem svi koji dođu, prestanu da se osjećaju kao gosti.

Kako je rekao, Herceg Novi nosi jevanđeosku ljubav,  ima raširene ruke i otvoreno srce za sve i svakoga i otvorene prozore.

"Po otvorenosti srce ima mnogo ulaza ali nema izlaza. I svako ko dođe ima duboko osećanje i svest da se vratio sebi. Otuda ne treba da nas čudi da Boka i Herceg Novi koji ima toliko pravoslavnih svetinja je uvek bio otvoren  za sve sa braćom katolicima i drugim. I ovde je među nama  imam Islamske zajednice koji živi u Herceg Novom. I on sam svedoči da Herceg Novi nije prosto grad tolerancije, nego grad ljubavi", rekao je patrijarh.

Predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić zahvalio se Patrijarhu srpskom Porfiriju, jer se odazvao pozivu. Istakaao je da je to jedini grad u Crnoj Gori koji ima sačuvanu osnivačku Povelju, a samim tim i svoju krštenicu.

"Od 1382. godine do danas smenjivali su se osvajači, ali Herceg Novi je ostao posvećen Svetom Stefanu, uvek svoj i prkosan uspevao je da izdejstvuje pravu meru samostalnosti – građanske, verske i kulturne", rekao je on.

On je istakao da u Opštini ima čak 89 hrišćanskih hramova – 75 pravoslavnih i 14 rimokatoličkih, koji su "vekovna mesta sabiranja, spomenici duhovnosti, kulture i umetnosti, a u isto vreme i simboli skladnog suživota, dubokog međusobnog poštovanja i tolerancije koje na ovim prostorima vekovima baštinimo".

Na svečanosti su učestvovala kulturno umetnička društva i horovi, a prikazan je i kratak film o istoriji Herceg Novog.

Nakon toga održan ke "Đedov sabor" u okviru Trga od ćirilice, a u znak poštovanja prema pokojnom mitropolitu Amfilohiju.

Đedov sabor blagoslovio je patrijarh Porfirije

"Blagoslovom Božijim i molitvama blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija za kojeg sam siguran  da se nalazi u naručju Božijem i da brine za svoju crkvu i svoj narod i raduje što se mi sabiramo u ime Hristovo", rekao je Porfirije.

Akademiji su prisustvovali i mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije,  vladike zahumsko – hercegovački i šabački,  direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije, konzul Srbije u Herceg Novom, predsednici opština Tivat i Kotor, gradonačelnik Trebinja, poslanici Skupštine Crne Gore, sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve, verskih zajednica i drugi.