Pendarovski najavio da se neće kandidovati za još jedan mandat predsednika Severne Makedonije

Stevo Pendarovski
Izvor: Kosovo Online

Stevo Pendarovski neće biti kandidat za predsednika Severne Makedonije na predsedničkim izborima 24. aprila, piše Albanijan post.

Aktuelni predsednik Severne Makedonije najavio je ove srede da neće biti kandidat za još jedan mandat na čelu makedonske države.

Vest je saopštio sam Pendarovski, nakon što su ga tamošnji novinari pitali o mogućnosti da se kandiduje za još jedan mandat.

Njegov odgovor je bio kratak. Rekao je samo "ne".

Tokom večeri opet je u obraćanju novinarima rekao da ne razmišlja o kandidaturi.

"Ne znam koji normalan čovek ili političar može da razmišlja o vlasti, izborima ili mandatima u ovako tragičnim vremenima. Izbori su zakazani za maj naredne godine i posle Nove godine imamo dovoljno vremena da razmišljamo o tim stvarima", rekao je Pendarovski novinarima, aludirajući na tragično ubistvo devojčice Vanje Đorđevske (14) u Skoplju, čiji ubica je uhapšen u Turskoj i u toku je postupak ekstradicije.

Pendarovski je izabran za predsednika Severne Makedonije 5. maja 2019, pošto je u drugom krugu pobedio opozicionu kandidatkinju Gordanu Siljanovsku-Davkovu sa vođstvom od šest odsto glasova.

Tokom svog mandata, Pendarovski je bio poznat po negovanju kulture poštovanja između konstitutivnih naroda Severne Makedonije, piše Albanijan post.

On je nedavno čestitao Albancima Dan pisma, uz veoma jedinstvenu poruku, rekavši, između ostalog, da su „ponosni što su Albanci neodvojivi deo Severne Makedonije“.

Sledeći predsednički izbori u Severnoj Makedoniji će uslediti po isteku Pendarovskovog mandata.

Prvi krug predsedničkih izbora zakazan je za 24. april, dok se očekuje da će drugi krug biti održan zajedno sa parlamentarnim izborima 8. maja.