Picula kritikuje Abazovića: Lakonski komentari na upozorenja Brisela

Tonino Picula
Izvor: Reporteri

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula, kritikovao je predsednika crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, zbog, kako kaže, lakonskih komentara na sve otvorenija upozorenje Brisela da bi pregovori o priključenju EU mogli biti prekinuti, ukoliko politička i institucionalna kriza u ovoj zemlji ne bude uskoro rešena.

Prema rečima Picule, takvi Abazovićevi komentari svakako ne otklanjaju rastuću neizvesnost, mada mu je to, kako kaže, verovatno bio cilj, prenosi RTV.

Abazović je, naime, nakon nedavnog ponovnog boravka ministarke spoljnih poslova Slovenije u Podgorici Tanje Fajon rekao novinarima da nije čuo negativne vesti u vezi sa prekidom pregovora sa Evropskom unijom.

Fajon je tada ponovila da postoji pretnja da se zaustave pristupni pregovori ako se ne reši kriza u Crnoj Gori.

Picula za podgorički portal CdM kaže da su kontradiktornim potezima i nedoslednom politikom, vlasti uspele da poljuljaju dobru volju, podršku i savestan rad svih onih koji kontinuirano navijaju za uspeh i evropski prosperitet Crne Gore.

Međutim, glavno pitanje glasi zašto ova koalicija na vlasti uporno pokušava Crnu Goru da približi onima koji ciljano destabiliziraju region zapadnog Balkana u vreme Putinove avanture u Ukrajini, upitao je Picula.

Na pitanje kakve posledice bi nastale po Crnu Goru ukoliko bi bio stopiran pregovarački proces o pristapanju EU, Picula kaže da se nada da Crna Gora neće doći ni blizu takve situacije, ali upozorava da bi posledice bile višestruko teške.

Suspenzija pregovora pogotovo bi dramatično uticala i na ekonomsku situaciju u zemlji. Treba samo podsetiti na kontinuiranu ekonomsku i finansijsku podršku koju EU pruža Crnoj Gori, naveo je.

Kaže da već neko vreme raste zabrinutost institucija EU zbog dugotrajne blokiranosti ključnih institucija političkog sistema kao posledice duboke polarizacije na stranačkoj sceni i vidljivog odstupanja od politike koja je Crnu Goru pozicionirala kao predvodnika politike proširenja u regionu.

Posebno nefunkcionalnost Ustavnog suda ugrožava pravni poredak i vladavinu prava. Izbor sudija Ustavnog suda neće biti moguć bez dogovora vlasti i opozicije, kaže Picula.

Upozorio je da su, kako je naveo, demokratski deo međunarodne zajednice, odnosno zapadni partneri Podgorice jedinstveni u tome da ukoliko u Crnoj Gori uskoro ne dođe do dogovora, sadašnje strukture crnogorske vlasti biće odgovorne za iznevereno povjerenje, pre svega, velike većine svojih građana, a onda i spoljnih saveznika.